Razkošna limuzina BMW serije 7 v novi podobi

Novi BMW serije 7 bo kupcem znova na voljo v dveh različicah, pri čemer bo daljša s 14 centimetrov večjo medosno razdaljo imela prav toliko več prostora za potnike na zadnjih sedežih. Standardna serija 7 (5.120 mm) in njena daljša različica (5.260 mm) sta 22 milimetrov daljši od svojih predhodnikov. Širina (1.902 mm) in višina (1.467 mm, daljša različica 1.479 mm) novih modelov ostajata enaki.

Največ pozornosti pri prenovljenem modelu je med navdušenci te nemške znamke požel sprednji del vozila z ledvičasto oblikovano masko z enodelnim okvirjem, ki je večja za malodane 40 odstotkov. Poleg ogromnih »ledvičk« so ena najopaznejših novosti žarometi. Namesto standardnih prilagodljivih LED-žarometov bodo lahko kupci izbrali laserske luči z dosegom 560 metrov.

Med ostalimi novostmi pri BMW izpostavljajo tanko (debelo le šest milimetrov) svetlečo črto pod kromirano letvijo, ki sega čez celo širino zadnjega dela vozila in povezuje obe zadnji luči.
Potniki bodo v notranjosti deležni boljše zvočne izolacije kot pri predhodniku, in sicer zavoljo debelejših stranskih ter zadnjega stekla. Tistim na zadnjih sedežih sta na voljo dve tablici s 25,4-centimetrskim zaslonom na dotik v polni HD-ločljivosti in predvajalnik blu-ray.

Izbor pogonskih enot za novo serijo BMW 7 zajema bencinske in dizelske motorje s šestimi, osmimi in dvanajstimi valji , poleg tega pa še priključni hibridni pogonski sistem. V izboru Bavarci izpostavljajo na novo razvit motor V8 s 4,4-litrsko prostornino in povečano največjo močjo za 60 kW/80 KM na 390 kW/530 KM. Vrh ponudbe pri motorjih predstavlja 6,6-litrski V12, ki poganja model BMW M760Li xDrive in proizvaja 430 kW/585 KM.

Priključno hibridni modeli imajo posebej prilagojen šestvaljni vrstni bencinski motor in izboljšan akumulator visoke napetosti. Tako lahko sistem doseže kombinirano moč 290 kW/394 KM, ko je stikalo Driving Experience Control preklopljeno v športni način vožnje (sport). Kombinirana poraba goriva vozil 745e, 745Le in 745 Le xDrive je po tovarniških podatkih med 2,6 in 2,1 litra na 100 kilometrov, električni doseg vseh treh modelov pa znaša med 50 in 58 kilometrov.

Novi BMW serije 7 bo premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi, takrat pa bo več znanega tudi glede cen in datuma prihoda na trg. (pfi/foto BMW)

Delite