Renault F1 Team želi nadaljevati vzpon

Moštvo Renault F1 je razkrilo svoje barve in predstavilo par dirkačev, Nica Hülkenberga in Daniela Ricciarda, s katerima bo nastopalo v sezoni 2019.

Na predstavitvi dirkalnika in voznikov je ekipa Renault F1 Team objavila tudi podrobnosti svojih načrtov za nadaljevanje vzpona v svetovnem prvenstvu formule 1 FIA. Renault se je v formulo 1 vrnil z lastnim moštvom leta 2016 in odtlej vsako leto vidno napredoval ter lansko sezono zaključil na četrtem mestu v svetovnem prvenstvu konstruktorjev.

Nadaljnjo zavezanost Renaulta športu je potrdil tudi Jérôme Stoll, predsednik Renault Sport Racing, in dejal: »Pri Renaultu smo strastni privrženci avtomobilskega športa. Naša zgodovina v formuli 1 obsega že več kot 40 let skoraj brez prekinitve. Formula 1 je spektakel in razvedrilo, predvsem pa je najvišja raven avtomobilskega športa. Strast do formule 1 je torej nekakšna prispodoba športne bojevitosti, predanosti, vzdržljivosti, a tudi napredka zahvaljujoč brezmejni inovativnosti, ki preveva ta šport. Formula je za Renault smiselna, saj je laboratorij za naše prihodnje serijsko uporabljene tehnologije, kar je razbrati tudi iz novega poimenovanja pogonskega sklopa – Renault E-Tech 19.«

Letošnji dirkalnik Renault R.S.19 razkriva vpliv spremenjenih tehničnih pravil na aerodinamičnost in videz dirkalnika.

Izdatna vlaganja v tehnična centra
Od ponovnega vstopa z lastnim moštvom formule 1 pred tremi leti je Renault veliko vlagal v svoja tehnična centra v Enstonu (Velika Britanija) in Viry-Châtillonu (Francija). V Enstonu je moštvo pomembno povečalo izdelavne zmogljivosti s posodobljenimi strojnimi orodji, vetrovnikom, merilno-preskusno napravo za menjalnike, povečanim oddelkom za načrtovanje in vrhunsko operativno dvorano.

Število zaposlenih je od leta 2016 zraslo za približno 50 odstotkov. V Viry-Châtillonu so ravno dobili prenovljeno preskusno napravo, ki jo bodo vso sezono uporabljali za razvoj pogonskega sklopa. Hkrati začenjajo ambiciozen program izgradnje prostorov, ki bodo od naslednjega leta sprejeli novo sestavljalnico motorjev, oddelek za zanesljivost ter avtomatizirano skladišče.

S tako utrjenimi temelji iz tehničnega in človeškega kapitala je Cyril Abiteboul, izvršni direktor Renault F1 Team, lahko poudaril cilj moštva, da v sezoni 2019 nadaljuje svoj vzpon: »Zagon vseh teh projektov istočasno s tekmovanjem v prvenstvu je bil neverjeten izziv, enako kot dokončanje poglavitnih del. Dokončen prevzem in zagon teh naložb je bil velik dosežek. To kaže tudi napredek, ki smo ga dosegli: deveti z osmimi točkami v letu 2016, šesti s 57 točkami leta 2017 in četrti s 122 točkami minulo leto. Na letošnjo sezono se pripravljamo s ciljem, da nadaljujemo po tej poti navzgor. Za cilj si nismo postavili določenih uvrstitev ali števila točk, temveč želimo, da moštvo nadaljuje svoje pomikanje k najboljšim moštvom. Odličnost pogonskega sklopa bo naša glavna prioriteta v Viryju, hkrati pa okrepljena struktura v Enstonu stremi k stalnim izboljšavam konkurenčnosti dirkalnika.«

Abiteboul je pojasnil tudi povečanje motiviranosti, ki ga prinaša novi dirkaški par. »Kombinacija Daniela in Nica moštvu pred to sezono vliva še več samozavesti. Verjamem, da imamo enega od najmočnejših parov dirkačev, če ne celo najboljšega. Daniel prinaša z zmagami potrjene dirkaške izkušnje in poznavanje dela v vrhunskem moštvu, Nico pa je lačen uspehov. Je zelo podcenjen, čeprav je hiter, predan, odločen in pristen generator motivacije v moštvu. Vsak od njiju je izvrsten dirkač in imam občutek, da se bosta med seboj odlično dopolnjevala. Energija, ki jo vnašata v moštvo, je zelo oprijemljiva in upam, da jima bomo lahko pripravili dirkalnik, s katerim bosta lahko pokazala svojo veliko nadarjenost.«

Vodilni mož Renaultove ekipe trdno verjame, da imajo letos dva izredno motivirana dirkača, ki se dopolnjujeta.

Motiviran dirkaški par
Nico Hülkenberg v tem letu začenja svojo tretjo sezono z moštvom. »Od začetka sezone 2017 smo kot moštvo močno napredovali, kar je normalen in nujen proces, če želimo doseči dolgoročne cilje. Ko sem se pridružil moštvu, je bila infrastruktura še vedno mlada in od takrat smo močno napredovali. Iz sebe želim izvleči največ, kar zmorem, prav tako pa tudi popolnoma izkoristiti potenciale moštva in dirkalnika. Ključno je, da celotno moštvo, mi vsi skupaj dosežemo skok naprej in da bolj redno dosegamo dobre rezultate. Želimo si nadaljevati pot navzgor in ohraniti ritem razvoja.«

Za Avstralca Daniela Ricciarda, zmagovalca sedmih dirk formule 1, bo letošnja sezona prva v rumeni barvi Renault F1 Team. »Renault ima v zgodovini avtomobilskega športa zelo pomembno mesto, zato je postati sestavni del naslednje etape njihove poti v formuli 1 prav vznemirljiv izziv. Tu sem zato, da na stezi opravim svoje delo in vozim najhitreje, kar je možno, toda v moštvo bi rad tudi vnesel energijo. V podplate vsakogar bi rad vnesel vzmeti, saj je to del mojega poklica in tudi mojega značaja. Moštvo želim spodbuditi, da strne svoje vrste in se svojega dela loti s še nekaj več zavzetosti in truda. Želim biti katalizator pozitivne energije.« (mpo/foto Renault SAS)

Letošnji zvezdniški par dirkačev Renault F1 Team – Nico Hülkenberg in Daniel Ricciardo – je bil tudi na predstavitvi za novinarje in partnerje moštva.
Delite