Rinspeed predstavlja modularne malčke microSNAP

Švicarsko podjetje Rinspeed bo na sejmu CES v Las Vegasu, ki odpira vrata 8. januarja, predstavilo svoj najnovejši prototip microSNAP, ki je v bistvu sklop večnamenske vozne osnove in različnih specializiranih nadgradenj.

Prototip microSNAP je pravzaprav pomanjšana različica lanskega prototipa, zasnovanega v podjetju, znanem po zelo izvirnih idejah, ki izstopajo iz običajnih okvirov razmišljanja pa tudi dejanskih potreb.

Kljub temu, da so bili prototipi, microSNAP je že petindvajseti po vrsti, ponavadi zelo drzni in nemalokrat tudi povsem neuporabni v realnem življenju, je vanje vgrajena tehnologija, ki pogosto pride v serijska vozila. Letošnji prototip pa podobno kot lanski odpira nove dimenzije razmišljanja o razvoju električnih in samodejnih vozil v prihodnosti.

Osnovna ideja Franka M. Rinderknechta temelji na predpostavki, da bodo morala biti vozila prihodnosti zelo prilagodljiva in se hitreje odzivati na želje uporabnikov kot današnja javna prevozna sredstva. Vsaj nekatera naročila preko spleta bo treba dostaviti neposredno h končnemu kupcu, ne da bi se vozila dlje časa v večjem dostavnem kombiju, pa tudi potniki ne bodo vedno pripravljeni na vožnjo po progi z več postanki, ampak bodo želeli priti do cilja direktno.

Sistem microSNAP sestavlja univerzalna osnova, v katero so vgrajeni najbolj obrabljivi deli prevoznih sredstev in je nekakšno podvozje s pogonskim agregatom ter krmilno elektroniko. Z namestitvijo nadgradnje, kar opravita dva robota, pa je mogoče vozilo hitro prilagoditi dejanskim trenutnim potrebam. Vse od prevoza potnikov, prek dostave paketov do specializiranih nadgradenj za prevoz toplih ali ohlajenih živil, različnih servisnih služb in podobnega. (mkr/foto Rinspeed)

Delite