Robotska polnilna postaja za električna vozila

Ford je razvil prototip robotske polnilne postaje, ki jo vozniki upravljajo prek pametnega telefona v svojem električnem vozilu. Tehnologija bi lahko voznikom s posebnimi potrebami omogočila, da med polnjenjem ostanejo v avtomobilu ali pa ga zapustijo, vse delo pa opravi robot.

Vozniki s posebnimi potrebami so preprostost polnjenja že opredelili kot ključni dejavnik pri nakupu električnih vozil. Ford preizkuša robotsko polnilno postajo v okviru raziskovalnega projekta za razvoj rešitev za prostoročno polnjenje električnih vozil in popolnoma samodejno polnjenje avtonomnih vozil.

Dolivanje goriva ali polnjenje električnega vozila je za voznike s posebnimi potrebami, osebe z omejeno mobilnostjo in starejše lahko velik izziv.

Po začetnem laboratorijskem testiranju Fordovi raziskovalci zdaj robotsko polnilno postajo preizkušajo v dejanskih razmerah. Ko se aktivira, se pokrov postaje odpre in polnilna roka se s pomočjo majhne kamere iztegne proti priključni vtičnici. Pri preizkusu so lahko vozniki stanje polnjenja spremljali prek aplikacije FordPass. Po polnjenju se roka umakne nazaj na svoje mesto.

Robotsko polnilno postajo, ki jo je po meri izdelala Univerza v Dortmundu v Nemčiji, bi lahko v prihodnosti namestili na parkirna mesta za invalide, parkirišča ali zasebne hiše. Nadaljnja uporaba bi lahko vključevala hitro in učinkovito polnjenje voznih parkov podjetij. Tehnologija bi lahko podpirala tudi zmogljivejše polnjenje, ki baterijo vozila napolni veliko hitreje.

V prihodnosti bi lahko postopek postal popolnoma avtomatiziran, z minimalnim sodelovanjem voznika ali pa povsem brez njega. Voznik bi preprosto poslal vozilo na polnilno postajo, infrastruktura pa bi poskrbela, da bi vozilo samostojno prispelo do cilja in se z njega vrnilo. (mpo/foto Ford)

Delite