Rüsselsheim bo do leta 2020 postal »električno mesto«

Oplov rojstni kraj Rüsselsheim bo do leta 2020 postal električno mesto z največjo koncentracijo polnilnih postaj v Evropski uniji.  Mesto Rüsselsheim, Opel in Univerza RheinMain so glavne gonilne sile razširitve infrastrukture za polnjenje električnih vozil. S podporo Zveznega gospodarskega ministrstva bodo začeli v naslednjih mesecih vzpostavljati omrežje s približno 1300 polnilnimi postajami na celotnem območju mesta.

Tako bodo polnilne postaje v vseh okrožjih in stanovanjskih okoliših, na Oplovem zemljišču, v kampusu Univerze RheinMain, na območju stanovanjske skupnosti Rüsselsheim, na parkiriščih izbranih veleblagovnic in nakupovalnih središč ter na območju mestne klinike. Ambiciozen projekt, za katerega so partnerji prejeli subvencije v skupnem znesku približno 12,8 milijona evrov, bo v več korakih uresničen do leta 2020.

Ena polnilna postaja za 72 prebivalcev
V prihodnje bo vsaka javno dostopna polnilna postaja oskrbovala 72 prebivalcev, kar bo pomenilo največjo gostoto polnilnih postaj glede na število prebivalcev ne samo v Nemčiji, temveč tudi v celotni Evropski uniji. Dodatnih 400 polnilnih postaj bo zagotovljenih na zemljišču v zasebni lasti – 350 od teh jih bo v Oplovem kompleksu.

Za primerjavo: Hamburg, ki je glede infrastrukture za polnjenje trenutno vodilno nemško mesto, ima za 1,8 milijona prebivalcev 785 javno dostopnih polnilnih postaj (razvrstitev mest po podatkih Zveznega združenja za energetsko in vodno gospodarstvo).

Oplov prispevek v projektu vključuje površine parkirnih mest, na katerih bo nameščenih 600 polnilnih postaj in bodo po dokončanju del javno dostopna. Poleg tega bodo polnilne postaje na 350 parkirnih mestih za vozni park družbe Opel.

Laboratorij za električna mesta prihodnosti
S sodelovanjem Univerze RheinMain bo mesto Rüsselsheim postalo urbani laboratorij za električno mobilnost. Pri tem bodo proučevali tehnična področja, kot sta stabilnost oskrbe in integracija omrežja, pa tudi družbenoekonomske vidike, na primer mobilnostno vedenje.

Podatki o uporabi in načinih polnjenja bodo znanstvenikom omogočili predvideti zahteve glede električnega omrežja v prihodnosti in jim pomagali odkriti individualne zahteve voznikov električnih vozil. Do 20 polnilnih postaj bo Univerza RheinMain dopolnila z namestitvijo sistemov za shranjevanje energije. Ti so zasnovani za izboljšano uporabo obnovljivih energij in na ta način zmanjšujejo potrebo po razširitvi omrežja. (mpo/foto Opel)

Delite