S čim se vozi najbogatejši človek na svetu

 

Gotovo ste že kdaj sanjali o tem, katero vozilo bi si privoščili, če bi imeli veliko denarja. Toda Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor spletne trgovine Amazon, ki je sodeč po Bloombergovem indeksu milijarderjev pred nedavnim postal najbogatejši človek na svetu, si s tem ne beli glave.

Podobno kot ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, ki se vozi s VW Golf GTI, ali Waren Buffet, ki ima starega Cadillaca, razmišlja tudi najbogatejši Zemljan, čigar bogastvo je ocenjeno na kar 126 milijard dolarjev. Bezos, ki ima pod palcem tako neverjetno vsoto denarja, se ne vozi s kakšnim superšportnikom ali drago limuzino.

Kot sam pravi, je leta 1994, ko je pustil službo na Wall Streetu in se odločil ustanoviti Amazon, tudi njegovo delo bilo precej enostavno. »Osebno sem vozil pakete do pošte s svojim avtomobilom Chevy Blazer, starim sedem let, in upal, da bom imel nekega dne primerno opremo,« je 53-letni poslovnež povedal za Bloomberg. Tri leta pozneje je vrednost Amazona narasla že na 12 milijard dolarjev. Marsikdo bi pomislil, da si je ob tej prelomnici kupil drago vozilo, a bi bil v zmoti. Lastnik Amazona je svoje vozilo Blazer zamenjal za Hondo Accord, letnik 1996.

Leta 1999 je Bezos v intervjuju za CBS na vprašanje o Hondi pojasnil, da gre za odlično vozilo in da je ravno pred kratkim kupil novi model (Accord, letnik 1999). Pri Amazonu so sicer znani po varčnosti in dobri gospodarnosti; vse je podrejeno kupcu, zaradi česar tudi ni stroškov na področjih, ki kupcu ne prinašajo koristi. Lastnik Amazona oziroma najbogatejši človek na svetu je tako do dandanes ostal zvest svoji Hondi Accord iz leta 1999. (pfi/foto Amazon)

 

Delite