S predlogi delavcev so prihranili milijone evrov

 

Pri Audiju že dolga leta radi prisluhnejo delavcem in njihovim predlogom, vsako leto pa na ta način prihranijo več deset milijonov evrov.

Program Audi Ideas je vsako leto obsežnejši; preteklo leto so zabeležili več kot 15.000 predlogov za izboljšave s strani delavcev. Takšne ideje pomenijo za znamko ogromne prihranke, tako so na primer zgolj v tovarnah v Ingolstadtu in Neckarsulmu prihranili 108,6 milijona evrov. V primerjavi z letom 2016 to pomeni izboljšanje za kar 23,4 %.

Delavci so za takšne predloge zelo motivirani. Vsak njihov predlog za izboljšanje namreč preuči ekipa strokovnjakov. Če je delavčev predlog sprejet, ga o tem obvestijo, preko spleta pa lahko tudi sam spremlja postopek uresničitve tehnične rešitve. In seveda, delavec je za predlog tudi nagrajen.

Pogosto so na videz majhne ideje z delovnega področja nekega delavca tiste, ki izboljšajo delovne procese, preprečujejo nastajanje odpadkov ali olajšajo delo. Dva pripravnika mehatronika sta predlagala, da bi dva različna nastavka za momentni ključ obarvali zeleno in rdeče. Z barvo bi olajšali in pospešili izbiro ustreznega in s tem preprečili uporabo napačnega oziroma prihranili čas za izbiro pravega. Zahvaljujoč ideji omenjenih dveh zaposlenih na oddelku razvoja motorjev Audi letno privarčuje 100.000 evrov.

Vzdrževalca v Audijevi tovarni sta predlagala, da prezračevanje tovarne v nočnih urah deluje z manjšo močjo kot čez delovni dan.

Dva druga delavca, zaposlena kot vzdrževalca, sta opazila, da so prezračevalni sistemi v tovarnah delovali noč in dan. Predlagala sta, da bi znižali hitrost ventilatorjev, ko v tovarni ni nikogar. Prezračevalni sistemi tako delujejo zgolj med tednom med 6. uro zjutraj in 22. uro.

Na področju zagotavljanja kakovosti so trije zaposleni izboljšali način kontrolnega merjenja avtomobilskih vrat. Skrajšali so čas, potreben za prilagoditev merilnih instrumentov, s 34 na zgolj 18 minut za posamezna vrata. Na ta način letno prihranijo 200 delovnih ur, v tem času pa se lahko posvetijo drugim nalogam.

Z novimi idejami so čas za pripravo kontrolnega merjenja vrat skrajšali s 34 na 18 minut, kar pomeni na letni ravni prihranek 200 delovnih ur.

Tovrstno spodbujanje zaposlenih je pri Audiju prisotno že 50 let, v današnji obliki je pa program Audi Ideas zaživel leta 1994. Poleg matične tovarne v Ingolstadtu in Neckarsulmu, imata enak program tudi tovarni v Bruslju in Györu. (pfi/foto Audi)

 

 

Delite