S Teslo po sledeh Tesle

V petek, 15. junija, se je iz Italije na potovanje do Beograda podala osemčlanska skupina navdušencev, strokovnjakov in novinarjev, ki visoko cenijo dosežke Nikole Tesle. Ker gre za velikana na področju elektrike, so se odločili, da na to pot lahko gredo le z električnima avtomobiloma – a ne s katerima koli, temveč s Teslama, seveda (modela S in X).

Del ekipe je štartal v Vincenzi, vsi pa so se dobili v padovskem avtomobilskem muzeju: Museo di Macchine Enrico Bernardi. V Sloveniji so se najprej ustavili v Muzeju motociklov Grom na Vranskem, v soboto dopoldne pa so si v Ljubljani ogledali Etnografski muzej. Vodja poti, Giorgio Andrian, je sodeloval kot sodnik na prireditvi Slovenske veteranske avtomoto zveze, Classic Show 2018 Ljubljana. Naslednji cilj je muzej Nikole Tesle v Beogradu, na poti nazaj proti domu pa se bodo ustavili še v Gospiću, kjer bodo obiskali tamkajšnji spominski center Nikole Tesle v Smiljanih.

Ob postanku na Vranskem so našemu novinarju Emilu Šterbenku ponudili na kratko preizkusiti Teslo X, kar je z velikim navdušenjem sprejel. Še bolj je bil navdušen, ko je pritisnil »plinski« pedal do tal in ga je pribilo (ne prilepilo) na sedež. Nekaj vtisov boste lahko prebrali že v junijski številki, več pa v avgustovski.

Giorgio Andrian (lastnik in direktor Motor Heritage Consulting in strokovnjak za starodobna vozila pri FIVA) je prvi pobudnik tega (kakor ga sam imenuje) kulturnega potovanja po muzejih. K načrtovanju poti je enakovredno prispevala Ivana Gabriella Cenci, glavna in odgovorna urednica pri Infomotori.com. V prvi vrsti je oboževalka Nikole Tesle, obenem pa uživa na potovanju v tišini vožnje na elektriko. (emi/foto emi)

Giorgio Andrian
Ivana Gabriella Cenci
Tesla X na Vranskem
Delite