Sanos S 311 – starodobnik, a še vedno vozi delavce

Zapeljali smo se v Krško in obiskali podjetje Evrosad – pa ne zaradi odličnega sadja, ki ga tam gojijo. V Evrosadu imajo namreč 31 let star avtobus, ki je navzven videti kot najkrajši Mercedes O303. Dejansko gre za licenčni izdelek Sanos S 311.

Preden so ga leta 2009 kupili v Evrosadu, je »bil zaposlen« v Integralu Brebus. Zadnje desetletje je avtobus na cesti samo po pol leta, saj z njim na delovišča vozijo sezonske delavce. Tako letno prevozi med 5 in 6 tisoč kilometri, torej dosti manj, kot jih je prej v prevozniškem podjetju. Za njim je več kot milijon km poti.

Novinar Emil Šterbenk se je s Sanosom malo zapeljal po sadovnjakih in ugotovil, da je avtobus kljub trem križem na grbi še vedno tehnično brezhiben, da je vožnja z zračnimi vzmeti udobna tako kot včasih in da so razmaki med debelo oblazinjenimi sedeži radodarno odmerjeni, raven hrupa pa dokaj nizka.

Več o vtisih s preizkusa 9-metrskega vozila, ki nudi udobje velikega turističnega avtobusa (seveda brez klimatske naprave) si preberite v avgustovski številki Mehanik in voznik. (emi/foto emi, M. Hrovat)

Delite