Seat gradi laboratorij za električna vozila

Seat je v okviru uresničevanja svoje zaveze za elektrifikacijo najavil začetek del na bodočem Testnem centru za energijo (Test Center Energy, TCE), novem laboratoriju za avtomobilske baterije, ki ga bodo postavili v sklopu SEAT-ove tovarne v Martorellu.

Z naložbo v višini več kot 7 milijonov evrov bodo v novem centru razvijali in preizkušali različne energetske sisteme za električna in hibridna vozila. S testno kapaciteto, ki lahko vzporedno doseže 1,3 MW, bo ta laboratorij v Španiji postal edinstvena, pionirska ustanova za električne baterije. Postavitev centra TCE je vključena v investicijski načrt v vrednosti 5 milijard evrov, ki ga je družba objavila nedavno.

Na površini 1.500 m2 in s testno kapaciteto 1,3 MW bo mogoče preizkušati vozila, celične module in baterijske sklope.

Preizkušanje novih tehnologij
Bodoči objekt, ki naj bi bil zgrajen do aprila 2021, bo imel 1.500 m2 površine in različne testne prostore za evalvacijo celičnih modulov z litij-ionsko tehnologijo, srednje- in visokonapetostnih baterij ter različnih polnilnikov, ki se bodo uporabljali za vso paleto elektrificiranih vozil.

V načrtu je tudi nekaj klimatskih komor, v katerih bodo baterije in module lahko preizkušali v ekstremnih temperaturnih pogojih, s simuliranjem različnih okolij, v katerih se vozilo lahko znajde tekom svoje življenjske dobe. V sklopu centra bo še visokotehnološki laboratorij za elektroniko, v katerem naj bi razvijali in izdelovali prototipe ter sestavljali vmesnike za testne sisteme.

Poleg omenjenega bodo postavili tudi delavnico, ki bo zasnovana in opremljena posebej za izvajanje testov na elektrificiranih vozilih, njena kapaciteta pa bo zadoščala za vzporedno preizkušanje do šestih vozil. Ta prostor bodo uporabljali za izvajanje različnih testov v zvezi z zmogljivostjo energetskega sistema, varnostjo delovanja in integracijo funkcij. Za ta namen bodo v instrumente vključeni sistemi za umetni vid.

Novi center TCE se bo pridružil SEAT-ovemu kombiniranemu laboratoriju za nizko-, srednje- in visoko-napetostne baterije, ki so ga postavili leta 2010. V preteklem desetletju je SEAT izvedel številne raziskovalne projekte na državni in mednarodni ravni ter opravil več kot 2.000 testiranj. Ta laboratorij ima dve klimatski komori in testno zmogljivost 200 kW.

Z bodočim centrom želi podjetje povečati svoj pomen na področju razvoja rešitev za električno mobilnost.

Elektrificiranje znamke
Avtomobilski proizvajalec je trenutno v fazi transformacije v smeri elektrifikacije družbe in pripadajočih znamk. Znamki Seat in Cupra bosta v letih 2020 in 2021 na trg pripeljali pet novih električnih in priključno¬hibridnih modelov, ki se bodo pridružili električni izpeljanki modela SEAT Mii, ki je že naprodaj.

Družino Leon bodo dopolnili s priključnohibridnima električnima modeloma pod znamkama Seat in Cupra, ki ju bodo izdelovali v Martorellu, različico PHEV bosta dobila tudi Tarraco in Formentor. Modelu Mii se bo poleg tega pridružil še el-Born, proizvajalčevo drugo 100-odstotno električno vozilo. (mpo/foto Seat)

 

Delite