Simca 1100 – po 38 letih komaj utečena

 

Vozili smo 38 let staro Talbot Simco 1100, ki je v družinski lasti od nakupa. Naš sodelavec Emil Šterbenk je v Velenju odkril pravi biser avtomobilske zgodovine, ki ga je očaral.

Avtomobil je leta 1980 kupil pedantni sodnik Miran Topolovec, ki je v malem zvezku dokumentiral vsako vožnjo in vsak strošek, ki ga je imel s »francozinjo«. Simca je v izvirnem stanju in za njeno dobro kondicijo skrbi njegov sin Mile. Doslej so zamenjali le nekaj garnitur svečk, gume, pol izpušne cevi in več akumulatorjev.

Tudi po skoraj štirih desetletjih je notranjost kot nova.

Notranjost je nedotaknjena, kovinski lak se sveti kot v trgovini. Je pa res, da je Simco dež zmočil največ trikrat, snega pa njena kolesa še niso začutila. Motor je komaj dobro utečen in vseh 58 »konjev« je še živih. Vožnja je izjemno udobna, saj mehko francosko vzmetenje »požre« vse cestne neravnine. Vsekakor ni vozilo za doseganje hitrostnih rekordov, ampak za udobno »križarjenje«.

Simca 1100 je premalokrat omenjena kot ena izmed prvih kombi limuzin. Danes so peta vrata v tem razredu skoraj samoumevna, prav tako zložljiva zadnja klop in druge variacije na temo uporabnosti. Uvrstili smo jo na pravo mesto v avtomobilski zgodovini. (emi/foto emi)

Mile Topolovec odlično skrbi za družinsko dediščino.

Več o starodobni Simci lahko preberete v reviji Mehanik in voznik št. 140 (marec/april 2018), ki je izšla v drugi polovici meseca aprila 2018.

 

Delite