Škoda Enyaq RS iV ima dva nova svetovna rekorda

Škoda je z modelom Enyaq RS iV, drugim popolnoma električnim modelom iz svoje družine RS, postavila dva uradna svetovna rekorda v driftanju na ledu. Organizacija Guinness World Records je potrdila rekorda za “najdaljše neprekinjeno driftanje vozila na ledu” in za “najdaljše neprekinjeno driftanje vozila na ledu v električnem vozilu”. V četrtek, 19. januarja 2023, je  na zamrznjenem jezeru Stortjärnen .

Škoda je na jezeru Stortjärnen blizu Östersunda na Švedskem postavila rekord v najdaljšem neprekinjenem driftanju vozila na ledu. Britanski avtomobilistični novinar Richard Meaden je ta dva rekorda postavil na 188,496 metra dolgi krožni stezi. Nadzorovano je driftal več kot 15 minut in je prevozil razdaljo 7,351 km, s čimer je dosegel nov, uradno potrjen rekord. Prejšnji rekord je bil postavljen na Kitajskem leta 2022 in je znašal 6,231 km. Hkrati sta Meaden in Škoda Enyaq RS iV postavila še en rekord, in sicer v “najdaljšem neprekinjenem driftanju vozila na ledu v električnem vozilu”.

Enyaq RS iV se je v zahtevnih razmerah dobro odrezal in je v 15:58 minutah, kolikor je trajala rekordna vožnja, stezo za driftanje prevozil 39-krat. Pri tem je Enyaq RS iV dosegel največjo hitrost 48,69 km/h, na najpočasnejši točki pa hitrost 31,64 km/h.

Pri poskusu doseganja rekorda je avtomobilski proizvajalec uporabil serijsko vozilo z 20 palčnimi aluminijastimi platišči. Posebne Michelinove pnevmatike Däckproffsen dimenzije 245/35-R20 na sprednji premi so bile opremljene s 600 5-milimetrskimi žebljički, na zadnji premi pa so oprijem zagotavljale Nokianove pnevmatike Hakkapelitta dimenzije 255/45-R20 s 300 2-milimetrskimi žebljički. (mpo/foto Škoda)

Rekorda so dosegli na 188,496 metra dolgi krožni stezi na zamrznjenem jezeru Stortjärnen blizu Östersunda na Švedskem.

 

Delite