Škoda Fabia RS Rally2 vozi po kolesnicah tradicije

Škoda je predstavila najnovejšo različico dirkalnika Fabia RS Rally2. Z legendarno kratico RS novi rally dirkalnik na osnovi četrte generacije modela Fabia spominja na legendarne dirkalne avtomobile iz Mlade Boleslav, kot je Škoda 130 RS. Hkrati ta kratica predstavlja most do športnih serijskih vozil RS češkega proizvajalca.

Škoda Fabia Rally2 evo je bila v preteklih letih najuspešnejši rally dirkalnik v svoji kategoriji. Osvojila je skoraj 1.700 zmag, med drugim štiri na legendarnem rallyju Monte Carlo in skupno šest naslovov svetovnega prvaka. Škoda Motorsport je ekipam dobavila več kot 450 vozil, globalni tržni delež v kategoriji Rally2 znaša več kot 30 odstotkov.

Novo generacijo rally različice modela Škoda Fabia bo prvič krasila legendarna kratica RS. “Rally sport” je že 48 let sinonim za dosežke na mednarodnih dirkališčih in rally stezah. Leta 1974 je Škoda prvič uporabila to kratico in z njo označila rally prototipa 180 RS in 200 RS. Leto pozneje se je premierno predstavila legendarna Škoda 130 RS, ki je do leta 1983 slavila številne uspehe na mednarodnih rally prizoriščih in na krožnih dirkališčih. Leta 1977 je Škoda 130 RS v Monte Carlu osvojila obe prvi mesti v svojem razredu in zmagala tudi na rallyju Akropolis. Na krožnih dirkališčih je leta 1981 dosegla skupno zmago na evropskem prvenstvu turnih avtomobilov.

Ime novega modela Fabia RS Rally2 pa predstavlja tudi povezavo z aktualnimi serijskimi modeli RS: Octavia RS, Kodiaq RS in Enyaq coupe RS iV. Ta kratica je že več kot dvajset let sinonim za najbolj športne serijske modele češkega proizvajalca, leta 2000 je znamka z modelom Octavia RS predstavila prvega. Med drugim sta sledili dve RS-različici modela Fabia. Prva Fabia RS na osnovi prve modelske generacije je bila leta 2003 homologacijski model za vzporedno predstavljeni rally dirkalnik Fabia WRC. Leta 2010 je sledila še ena RS-različica na osnovi druge generacije modela Fabia, ki je bila na voljo tudi v izvedbi combi. (mpo/foto Škoda)

 

Delite