Škoda Octavia Combi: Generacijski preskok

Octavia je v bistvu simbol preobrazbe Škode v pomembnega igralca, ne le na manj, ampak tudi bolj zahtevnih evropskih trgih. Začetnica novodobnih generacij, model sicer sega tudi v časovno bolj oddaljeno preteklost znamke, je bila sodobno vozilo z naprednimi tehnologijami, ki ga je bilo mogoče kupiti za zelo dostopno ceno. Danes cene sicer niso več tako mikavne, toda tudi Octavia je v tem času odraščala in se lahko še bolj samozavestno postavi ob bok glavnih tekmecev.

Pri najnovejši je mogoče opaziti občuten generacijskih preskok, povezan predvsem z digitalizacijo in uvajanjem številnih asistenčnih sistemov. Preskok je tako opazen, da lahko pusti celo slab prvi vtis. Ob tem moram pošteno dodati, da sem morda prestrog ocenjevalec, saj so se v domači garaži zvrstile kar tri generacije tega na slovenskem trgu zelo priljubljenega modela.

Voznik si mora pri prvem stiku vzeti vsaj nekaj časa za glavne funkcije krepko digitalizirane armature. Konstruktorji so na srečo bolj konzervativnih voznikov, ki avtov ne bi prav radi vozili s »pametnimi telefoni«, za ključne funkcije pustili tudi bolj ali manj klasična stikala. Pohvalno, a z opombo, da bi morali več časa preživeti v prototipih in to v različnih vremenskih razmerah. Ne prav pregledna vrstica stikal nad sredinsko konzolo, postane na primer ob močnem soncu in bleščanju okrasne letvice tako rekoč »nevidna«. Glede na to da se pri znamki radi hvalijo s pametnimi uporabniškimi rešitvami, nekatere jim tudi uspejo, takšni manjši spodrsljaji zbodejo v oči. Dobesedno. Prostor za izboljšave ostaja tudi pri zelo neobičajnem izbirniku prestav, kjer iskanje nevtralnega položaja, na primer v avtopralnici, ni vedno prijetno.

Kljub temu pa ima Octavia Combi dovolj dobrih lastnosti, da končni vtis ostaja dober in preizkusni različici Octavie Combi, ki jo je poganjal zmogljiv 2,0-litrski motor TDI z močjo 110 kilovatov (150 KM), za udobna in potnikom prijazna popotovanja, bi naredil veliko krivico, če bi rekel, da je ne bi z veseljem parkiral v domači garaži. (mkr/foto mkr)

Eden izmed glavnih prodajnih adutov Škode Octavie Combi je vsekakor vsestranska prilagodljivost in primernost za zelo različne potrebe. Octavia Combi se odlično znajde v poslovni vlogi, njeno prostornost cenijo družine, ponudba pogonskih agregatov in opreme pa lahko ustreže širokemu krogu kupcev.

Škoda Octavia Combi * od 19.565 EUR * www.skoda.si

 

Delite