Škoda Rodiaq je prototip avta za digitalne nomade

Deveti Škodin vajeniški avto se imenuje Škoda Roadiaq. Ime izpostavlja pustolovskega duha sodobnih raziskovalcev in je v skladu s Škodinim aktualnim sloganom “Let’s Explore”. V letošnjem projektu dijakov Škodinega vajeniškega centra v Mladi Boleslav so predelali električni SUV Škoda Enyaq v večnamenski mobilni pisarniški avtodom, opremljen s trajnostnimi notranjimi materiali. 

Martin Slabihoudek, vodja poklicne šole Škoda Auto, je povedal: “Ta projekt našim dijakom omogoča, da svoje novo pridobljeno strokovno znanje uporabijo v praksi in obenem sistematično razvijajo svoje spretnosti. Poleg tega se dijaki poglobijo v celotni proces načrtovanja in izdelave novega vozila – od prvih skic na papirju do načrtovanja, organizacije in končne montaže. Ta vsakoletni projekt, ki je edinstven po obsegu in zahtevnosti, dijakom ponuja priložnost za snovanje ustvarjalnih predlogov in pametnih zamisli.”

Dijaki sodelujejo pri celotnem procesu od zamisli, do uresničitve v praksi.

Nova zasnova strehe za večjo prostornost
29 dijakov, ki je na poklicni šoli Škoda Auto v Mladi Boleslav sodelovalo pri devetem projektu vajeniškega vozila, je predelalo serijski primerek električne Škode Enyaq v večnamenski mobilni pisarniški avtodom. Med celotnim procesom so jim pomagali učitelji in strokovnjaki iz številnih Škodinih oddelkov, med drugim za oblikovanje, tehnični razvoj, proizvodnjo in informacijsko tehnologijo, ter zunanji strokovnjaki za predelavo avtodomov.

Povišana streha zagotavlja več delovnega in bivalnega udobja v vozilu.

Dolžina, širina in medosna razdalja osnovnega vozila ostajajo skoraj nespremenjene. V višino pa Škoda Roadiaq meri 1.966 milimetrov, kar je celih 35 centimetrov več od serijskega Enyaqa – predvsem zaradi nove strehe, ki je zasnovana tako, da ponuja veliko prostora za delo in sprostitev. Sončne celice proizvajajo dodatno energijo za bivalni del vozila, Roadiaq pa je mogoče priključiti tudi na zunanje električno napajanje v kampih ali na postajališčih za avtodome.

Za izdelavo prototipa so kot osnovo uporabili serijsko različico modela Enyaq, ki so jo za predelavo skoraj povsem razstavili.

Trajnostni materiali in funkcionalna informacijska oprema
Da bi lahko dejansko uporabljali novo zasnovano streho, so morali dijaki popolnoma preoblikovati pokrov prtljažnika, ki zdaj omogočajo dostop do majhne kuhinje, vgrajene v siceršnji prtljažni prostor. Poleg tega je mogoče na pokrov prtljažnika pritrditi šotor in tako zagotoviti še več bivalnega prostora za vozilom. S stalno internetno povezavo lahko uporabniki delajo in pretakajo videoposnetke od koder koli. Poleg popolnoma funkcionalne informacijske opreme se Škoda Roadiaq ponaša tudi z notranjostjo in sedežnimi prevlekami iz trajnostnih materialov. (mpo/foto Skoda)

Z zasnovo in izdelavo prototipa Škodini vajenci tudi v praksi preizkusijo pridobljeno znanje.

 

 

Delite