Skrivna formula čudežnega spreja

Uporabniki WD-40 so našteli več kot 2000 načinov uporabe najbolj prepoznavnega pripomočka profesionalcev in gospodinjstev. Od osnovnih funkcij mazanja, čiščenja, izpodrivanja vlage in zaščite, pa do odganjanja golobov in odstranjevanja sledov voščenk. Da, WD-40 po mnenju številnih zares zmore vse!

Zgodba o enem izmed najbolj priljubljenih pripomočkov na svetu se je začela v majhnem kalifornijskem podjetju, ki je iskalo rešitev za težavo tamkajšnje letalske industrije. Lokacija blizu Pacifika je bila za nastanek velikih tovarn odlična za vse, razen za letalsko pločevino, ki je bila zaradi vlažnega morskega ozračja žrtev korozije. Zato je bil zelo iskan izdelek, ki bi združeval več lastnosti: zaščita kovine in antikorozivno sredstvo, mazivo, polzeče olje, kontaktni sprej, izpodrinjevalec vlage, čistilo… Pri San Diego Rocket Company so leta 1953 trije spretni raziskovalci naleteli na čarobno formulo, imenovano WD-40.

Čudežni izdelek za vojsko se preseli tudi na prosti trg
Mojstri marketinga bi rekli, da ime ni prav nič seksi, a se je skozi čas odlično prijelo. Vseeno ni brez pomena, saj kratici WD (Water Displacement) pomenita izpodriv vode, številka 40 pa označuje štirideseto formulo oziroma poskus, pri katerem je bila prej omenjena trojica končno uspešna. Čudežni izdelek so najprej uporabljale ameriške zračne sile za raketni program Atlas in ga dve leti obdržale le za lastne potrebe. Kasneje so WD-40 smeli ponuditi tudi širši javnosti in sicer tako, da je vsak od zaposlenih v svoj avtomobil naložil nekaj zabojev čarobnega spreja in jih prodajal.

Ni dolgo trajalo, da se je beseda o izdelku razširila, kar je pomenilo, da je podjetje ves trud usmerilo le v proizvodnjo le-tega. Leta 1969 so v WD-40 Company spremenili tudi ime podjetja, saj je bil takrat to njihov edini izdelek. Izjemna rast se je nadaljevala in leta 1993 je samo v ZDA WD-40 uporabljalo kar 80 odstotkov vseh gospodinjstev, medtem ko je prodaja narasla na več kot milijon pločevink na teden.

V 64 letih je postal obvezni spremljevalec profesionalcev in domačih mojstrov, ki so našli skorajda neskončno načinov uporabe. O tem priča tudi seznam več kot 2.000 različnih uporab, ki so jih zbrali člani uradnega kluba ljubiteljev WD-40. Da, tudi ta obstaja.

Dodajanje novih izdelkov in širitev področij uporabe
Čeprav je WD-40 sam po sebi že zelo uveljavljen izdelek, pa v podjetju ne počivajo na lovorikah. Že lep čas je namreč na voljo cel nabor drugih, bolj specializiranih izdelkov. Po besedah Tomaža Kačičnika, vodje prodaje pri podjetju CPH d.o.o., ki v Sloveniji zastopa WD-40, je linija Specialist namenjena reševanju specifičnih nalog kot so čiščenje, mazanje in odstranjevanje rje. “Namensko zasnovana je tudi linija WD40 Bike, katere izdelki so bili razviti posebej za potrebe vzdrževanja koles. Pripomočki za mazanje, čiščenje in zaščito so namenjeni profesionalnim serviserjem in hobi kolesarjem,” pravi o vse širši paleti izdelkov Kačičnik.

Bogatenje ponudbe je namenjeno širitvi ter utrjevanju znamke WD-40 na trgu, a osnovo vseeno še vedno predstavlja več kot šestdeset let stari izdelek. Tega vse do danes še nihče ni uspel povsem duplicirati, saj njegov recept ni bil nikoli zaščiten pač pa je bil in ostal poslovna skrivnost. Pozna ga le peščica izbrancev, ki bo poskrbela, da se boste za pomoč doma, v službi in med preživljanjem prostega časa vedno obrnili k WD-40. (tla/foto WD-40)

PET LASTNOSTI V ENEM:
1. Deluje proti vlagi – izpodrine vlago ter ustvari zaščitno plast, odporno proti vodi.
2. Deluje proti koroziji – ščiti kovinske površine pred korozijo tudi v najbolj skrajnih pogojih.
3. Podmazuje – podmazuje vse, natančno in brez silikona.
4. Sprošča – sprošča sprijete dele in zarjavele, zagozdene ali zamrznjene mehanizme.
5. Čisti – z lahkoto odstranjuje in očisti mastne madeže ter madeže katrana, lepila …

 

 

Delite