Skupina Renault odpira »Factory VO« v Flinsu

Skupina Renault leto 2021 zaključuje z opaznim napredkom pred letom dni uvedenega projekta Refactory. Z njim izvaja preobrazbo tovarne Flins v prvo evropsko tovarno, posvečeno krožnemu gospodarstvu na področju mobilnosti. Ob tej priložnosti je Skupina odprla svojo prvo tovarno »Factory VO« (Véhicules d’Occasion: rabljena vozila) za prenavljanje rabljenih vozil na industrijski ravni. Ta preureditev je sestavni del načrta celovite preobrazbe Skupine, ki je osredinjena na ustvarjanje vrednosti in trajnostni razvoj.

Jean-Dominique Senard, predsednik upravnega odbora Renaulta, je dejal: »Zelo sem ponosen na delo, ki so ga naše ekipe v rekordnem času opravile s postavitvijo največje tovarne za krožno gospodarstvo na področju mobilnosti v Evropi. Z Refactory dokazujemo, da sta v Franciji preureditev in pozitivna preobrazba industrije možni. To je le ena od ponazoritev dinamičnosti Skupine na vseh frontah okoljske preobrazbe, preobrazbe veščin in domišljanja novih oblik mobilnosti.«

Refactory temelji na sistemu, ki je zasnovan okrog štirih središč dejavnosti.

• RE-TROFIT: v tem središču je združena dejavnost predelovanja in prenavljanja rabljenih vozil. Factory VO obratuje od septembra 2021 in je doslej prenovila že več kot 1.500 vozil. Za naslednji dve leti je predvideno povečanje zmogljivosti in uvedba novih dejavnosti, kot so težka popravila karoserije. Projekt, da se ponudi tudi predelovanje gospodarskih vozil v električno gnana, bo v študijski fazi do leta 2023.

• RE-ENERGY: to središče prispeva k razvoju načinov uporabe akumulatorjev v njihovem drugem življenjskem obdobju in novih energij. Ob nagli rasti električne mobilnosti se Gaia, za popravila akumulatorjev specializirano hčerinsko podjetje Skupine, pripravlja na spremembo obsega: do konca leta 2021 bodo opravili 2.000 popravil akumulatorjev, do leta 2030 pa že več kot 20.000 letno. Usklajeno z znamko Mobilize je tovarna Flins letos dobila stacionaren hranilnik energije z zmogljivostjo 15 MWh (projekt »Advanced Battery Storage«). Razvoj mobilnih ali stacionarnih sistemov za shranjevanje energije za raznovrstne uporabe (gradbišča, shranjevanje s soncem pridobljene energije, ladijski hranilnik ipd.) bo v letih 2021 in 2022 pomenil skupno zmogljivost 30 MWh. V okviru mešanega podjetja Hyvia, specializiranega za mobilnost na vodik, bo obrat v Flinsu od leta 2022 vključeval tudi dejavnosti sestavljanja gorivnih celic in polnilnih naprav ter dobave vodika.

• RE-CYCLE: to središče združuje reciklažo in ponovno uporabo sestavnih delov in materialov. Od leta 2021 do 2022 postopno prihajajoče ekipe iz tovarne Choisy-le-Roi, kjer so strokovnjaki za industrijsko obnovo mehanskih delov, bodo znatno povečale uporabo rabljenih in rezervnih delov v okviru Factory VO in Skupine. V okviru tega prenosa dejavnosti je predvidena tudi širitev strateške dejavnosti popravil elektronskih plošč (mehatronika). To središče še naprej uvaja kratke zanke za recikliranje materialov in sestavnih delov, kot so katalizatorji in odbijači.

• RE-START: ta zaobsega projekt središča inovativnosti in izobraževanja. Ima tri enote: center inovacij v službi industrije 4.0, ki razvija zlasti prototipe, trirazsežnostno tiskanje in predelave naših robotov, dejavnost izdelave prototipov za naša gospodarska vozila ter kampus, kjer za zaposlene v tovarni Flins izvajajo diplomske poklicne izobraževalne programe. Na začetku leta 2022 bo v ta center vključen še inkubator za raziskave in inovacije v krožnem gospodarstvu, prav tako pa tudi novi akademsko certificirano izobraževanje s podporo regije.
Do leta 2030 naj bi obrat po načrtih zaposloval več kot 3.000 oseb. (mpo/foto Renault)

Delite