Sledenje gibanja telesa za učinkovitejšo proizvodnjo

Zaposleni v Fordovem obratu za proizvodnjo motorjev v španski Valencii uporabljajo posebno obleko z napredno tehnologijo za sledenje gibanja telesa.

Pilotni sistem, ki sta ga ustvarila Ford in Instituto Biomecánica de Valencia, vključuje 70 zaposlenih na 21 delovnih mestih. Rezultat so izboljšave na področju ergonomije, s katerimi so po Fordovih podatkih število poškodb v obratu zmanjšali za 75 odstotkov.

S športnih prizorišč v proizvodnjo
Tehnologija za spremljanje gibanja igralca, s kakršno si sicer vrhunski športniki pomagajo pri doseganju najvišje ravni in izboljševanju značilne tehnike, je tako sedaj prisotna tudi na avtomobilski proizvodni liniji. Ford si s to tehnologijo pomaga pri snovanju fizično manj napornih delovnih mest, ki omogočajo boljšo kakovost proizvodnje.

»Na športnih terenih se je izkazalo, da tehnologija za spremljanje gibanja omogoča prefinjene prilagoditve gibov, to pa lahko prinese izjemne izboljšave in rezultate,« je povedal Javier Gisbert, vodja proizvodnje v Fordovem obratu za proizvodnjo motorjev. »Uporaba podobne tehnologije za spremembe pogojev na delovnih mestih našim zaposlenim zagotavlja, da lahko svoje delo opravljajo kar se da udobno tudi v dolgem delovnem dnevu.«

Inženirji so dobili navdih na sejmu, kjer so s pomočjo posebne obleke prikazali, kako lahko roboti posnemajo človeške gibe, nato pa so to tehnologijo uporabili na delovnih mestih v obratu, kjer so julija začeli proizvajati novega Forda Transita Connect in 2,0-litrske motorje EcoBoost Duratec.

Svetlobni senzorji in kamere
Tesno oprijeta obleka vsebuje 15 majhnih svetlobnih senzorjev za spremljanje gibanja, ki so povezani z brezžično enoto za zaznavanje. Sistem spremlja gibanje osebe med delom, posebna pozornost pa je namenjena gibom glave, vratu, ramen in okončin. Gibanje snemajo tudi štiri kamere, ki so nameščene blizu delavca in gibanje zabeležijo kot 3D animacijo skeleta.

Posebej izurjeni strokovnjaki za ergonomijo nato uporabijo te podatke in z njimi pomagajo zaposlenim do pravilne drže. S sistemom izvedene meritve, kot sta višina zaposlenega ali dolžina njegovih rok, pomagajo pri prilagajanju delovnega mesta, da kar najbolj ustreza posamezniku.

Manj poškodb na delovnem mestu
Ford zdaj preverja možnosti za uvedbo tehnologije tudi v svojih drugih evropskih proizvodnih obratih. To je eden od Fordovih ukrepov, s katerimi skušajo od leta 2003 zmanjšati število poškodb zaposlenih po vsem svetu z uvajanjem tehnologij s področja ergonomije in spremembami postopkov na osnovi pridobljenih podatkov. (mkr/foto Ford)

Delite