Slovenski avto leta 2023 je Peugeot 308

Naslov Slovenski avto leta 2023 je osvojil Peugeot 308. Za Peugeot je to po letu 2017, ko je Slovenski avto leta postal Peugeot 3008, že drugi naslov najboljšega avtomobila v Sloveniji v zadnjih šestih letih.

Peugeot 308, ki je kupcem na voljo kot petvratna kombilimuzina in kot karavan ter s bencinskim, dizelskim, hibridnim, priključno-hibridnim in kmalu tudi z električnim pogonom, je po glasovanju avtomobilskih redakcij osmih slovenskih avtomobilističnih medijev – Avtomagazina, Dela s Slovenskimi novicami, Dnevnika z Nedeljskim, Komotar Minute, Motorevije AMZS, Siol.neta, Vala 202 z Avtomobilnostjo in Večera – zmagal s prednostjo treh točk pred Oplovo kombilimuzino Astro.

Tretje mesto je osvojila cestno-terenska hibridna Toyota Corolla Cross, četrto mesto je z enakim številom točk kot tekmec na petem mestu, a s šestimi točkami prednosti po glasovanju bralcev, gledalcev in poslušalcev, osvojila Alfa Romeo Tonale, na peto mesto pa so člani žirije izbora Slovenski avto leta postavili Citroenovega križanca C5 X.

Tako Peugeotu 308 kot Oplu Astri so trije od sodelujočih medijev podelili največje število točk v finalnem glasovanju, a je Peugeot 308 premagal Oplovo Astro zaradi uvrstitve na drugo mesto pri treh sodelujočih medijih in pri bralcih, poslušalcih ter gledalcih. Ti so v letošnjem izboru oddali skoraj 19.000 tiskanih in spletnih glasovnic.

Pogled v zgodovino 31 let starega izbora Slovenski avto leta odkriva, da je prestižni naslov najboljšega avtomobila pri nas osvojil tudi predhodnik letošnjega zmagovalca: leta 2002 je bil Slovenski avto leta namreč Peugeot 307. To pomeni, da je francoski Peugeot – zdaj pod okriljem mednarodnega koncerna Stellantis – osvojil naslov Slovenski avto leta v vsakem desetletju tretjega tisočletja. (mpo/foto Uroš Modlic)

Slovenski avto leta 2023 Peugeot 308 in predstavniki Peugeota: (z leve proti desni) direktor skupine Emil Frey za Slovenijo Jožko Tomšič, generalni direktor P Automobil Import d.o.o. Adam Kavšek, direktor oglaševanja in marketinga Gregor Draksler in vodja komunikacij ter dogodkov Barbara Kmet
Delite