Snemalni studio v vozilu

Seatova ekipa, ki razvija avdio sisteme za vozila, uporablja tehnike in orodja, ki so v rabi v koncertnih dvoranah, da bi tudi v vozilih zagotovili najboljši zvok. Razvoj zvočnega sistema se v nasprotju z nekdanjim pristopom pri novih modelih začne že v zgodnji fazi zasnove celotnega vozila.

Na daljših potovanjih, med dnevno vožnjo v službo in domov ali v prometnih zamaških v velikih mestih je vozilo pogosto najljubše mesto za poslušanje glasbe. Vendar pa je potniška kabina hkrati mesto, v katerem je težko zagotoviti ustrezno okolje za kakovostno poslušanje glasbe in vrhunske zvočne užitke. Kljub temu se tega izziva veliki izdelovalci avtomobilov ne bojijo in v razvoj avdio sistemov po meri posameznega modela vložijo veliko truda, da bi potniško kabino spremenili v pravo malo koncertno dvorano.

Avdio razvoj vse od začetka
Nekoč konstruktorji vozil preprosto niso razmišljali o tem, kaj bodo med vožnjo poslušali voznik in sopotniki, danes je pogled na to seveda povsem drugačen, saj se spreminja tudi vloga potniške kabine.

Ekipa, ki razvija informacijski in zabavni sistem, se vključi v izdelavo novega modela že takoj na začetku. »Naš cilj je, da uredimo vse elemente, ki so del ozvočenja v vozilu, da lahko uživamo v kar najboljšem zvoku,« pojasnjuje v zvezi s tem José Luis Álvarez, Seatov inženir na oddelku za Infotainment.

Ker sta lokacija in usmeritev zvočnikov najpomembnejša vidika, ki ju morajo upoštevati zvočni inženirji, je seveda razumljivo, da njihova mesta poskušajo ustrezno razporediti že pri zasnovi karoserije vozila. Odvisno od modela je v vozilu lahko od šest do deset zvočnikov, ki predvajajo bas, sopran in vmesne višinske obsege glasu.

Dokončen položaj zvočnika je treba določiti skladno z dizajnom in varnostjo. Toda »dizajn sprednje mreže hladilnika in razporeditev potniškega dela« prav tako vplivata na kakovost zvoka, dodaja Adrián Mateo, akustični inženir za Car Audio pri družbi Seat. (mpo/foto Seat)

Več o novih rešitvah za dizelske motorje lahko preberete v reviji Mehanik in voznik št. 141 (maj/junij 2018), ki je izšla v drugi polovici meseca junija 2018.

 

Delite