Sodobna arhitektura za boljši zrak

Na poti do tovarne brez vpliva na okolje »Zero Impact Factory« bo Porsche na delih fasade nove tovarne, ki so jo postavili za proizvodnjo modela Porsche Taycan, prvič uporabil posebno tehnologijo površine, ki vpija dušikov dioksid.

Aluminijasti fasadni elementi so prevlečeni s titanovim dioksidom, ki deluje kot katalizator ter ob sončnem sevanju in že nizki zračni vlažnosti absorbirane škodljive delce razcepi v neškodljivi komponenti vodo in nitrat. S prvim pilotnim projektom bo Porsche visokotehnološko fasado, ki vpija NOx, testiral na 126 m2 veliki površini.

Že na takšni površini, ki ustreza velikosti desetih parkirnih mest, ta tehnologija opravlja delo, primerljivo z desetimi drevesi. »Če bodo analize rezultatov potrdile naša pričakovanja, ni več nobene ovire za uporabo te tehnologije za absorpcijo dušikovega dioksida tudi na drugih stavbah in površinah,« je povedal Albrecht Reimold, direktor proizvodnje in logistike v Porsche AG.

Novo tovarno za prve električne Porscheje gradijo na lokaciji Stuttgart-Zuffenhausen in bo premierno začela obratovati konec leta. (mpo/foto Porsche)

Delite