Spoznavanje dijakov s poklici v avtomobilski panogi

Z uveljavljanjem novih tehnologij v avtomobilski panogi se spreminjajo tudi profili poklicev, ki jih potrebujejo na področju poprodajnih storitev pri popravilih in vzdrževanju vozil. Potrebe po ustreznih kadrih se večajo pristopi k zagotavljanju usposobljenih ljudi pa se razlikujejo. Na tem področju so zelo aktivni v skupini Emil Frey, ki ciljno pristopajo k dijakom strokovnih srednjih šol.

Kot poudarjajo, v Skupini Emil Frey skušajo razumeti nove generacije, ki so bolj vizualne in si želijo dobro predstavo o tem, kaj kakšen poklic pravzaprav pomeni. Zato so si zadali nalogo, da jim poklice približajo in ustvarijo sliko, kaj se od poklica pričakuje in kaj lahko posameznik da temu poklicu. Med drugim so izkoristili priložnost informativnih dni na srednjih ter višjih šolah in fakultetah.

V Skupini Emil Frey imajo dodelan program za dijake pod vodstvom usposobljenih mentorjev.

Bodoči dijaki in študentje so imeli priložnost pridobiti informacije o srednješolskih in študijskih programih, poklicih ter spoznati delodajalce, ki nudijo obvezen praktični pouk in vajeništvo. Skupina Emil Frey se je kot potencialni bodoči delodajalec predstavila na dogodkih v Strokovnem izobraževalnem centru Ljubljana in Tehniškem šolskem centru Maribor.

Učencem devetih razredov in njihovim staršem, ki so se zanimali za vpis na programe avtoserviser, avtokaroserist, mehatronik operater in logistični tehnik, so odgovarjali na vprašanja o možnosti vključitve v program vajeništva, opravljanja praktičnega pouka in zaposlitve po zaključenem šolanju. Povabili so jih k izpolnjevanju kratkega e-kviza o Skupini Emil Frey, obiskovalci in dijaki SIC Ljubljana pa so lahko tudi sedli za krmilo tovornjaka Mercedes-Benz in atraktivnega Jeepa Wrangler.

Mikavnost poklica lahko poveča ogled naprednega izdelka s katerim se bodo srečali pri delu.

Barbara Rovan, direktorica upravljanja s človeškimi viri v Skupini Emil Frey ob tem poudarja: »Dogodek je bil zelo uspešen in dobro obiskan. Prepričani smo, da smo pritegnili pozornost kar nekaj kandidatov, saj prošnje za vajeništvo in prakso že prihajajo. Prihodnost kadrovanja vidimo v takšnih predstavitvah in v naši skupini se bomo trudili na več nivojih ustvarjati priložnosti za nove kadre. Začeli bomo že pri mladini in jih skušali pritegniti v poklice, katerih nabor je v Skupini zelo širok.«

V šolskem centru lahko dijaki spoznajo velik tehnološki napredek na ravni poprodajnih storitev.

Organizirajo tudi dogodke, kot so tehnični dnevi, kamor povabijo šolarje in že celo vrtce. Vzpostavili so sistem mentorstva, praktičnega usposabljanja na delovnem mestu, vajeništva ter direktne povezave mentorjev s šolami. Na tak način v skupino pridobivajo potencialne kadre, hkrati pa vzpodbujajo zanimanje za deficitarne poklice. Zaenkrat aktivno sodelujejo s tremi šolami – SIC Ljubljana, TSC Maribor in ŠC Celje. (mpo/foto Emil Frey)

 

Delite