Starodobna Škoda 860 z novim sijajem

Škodin muzej v Mladi Boleslavi je znova na ogled postavil popolnoma obnovljen starodobniški dragulj iz bogate muzejske zbirke. Škoda 860 je redek primerek prestižnega vozila z začetka tridesetih let prejšnjega stoletja.

Kot poudarjajo predstavniki tovarne, je Škoda 860 model, ki je nastal v zlatih letih češkega izdelovalca in je v tedanjih časih v marsičem postavljal standarde v razredu prestižnih modelov na področju opreme, udobja v vožnji in zmogljivosti.

Model so javnosti prvič predstavili 23. oktobra 1929 na avtomobilskem salonu v Pragi, primerek v Škodinem muzeju pa je bil izdelan leta 1932 in je edini še obstoječi kabriolet iz sicer zelo majhne serije 49 vozil. Razloga za tako majhno proizvodno številko pa ni mogoče iskati v lastnostih samega modela, ampak v gospodarskih razmerah. Model je namreč prišel na trg v začetku gospodarske krize in glede na njegovo visoko ceno je izstopal tudi med prestižneži.

Ni pa bila le cena razlog za izstopanje, ampak predvsem vanj vgrajena tehnologija. Pod motornim pokrovom se je namreč skrival za tedanje čase zmogljiv 3.880 kubični osemvaljnik z močjo 60 KM (44 kW), kar izdaja tudi oznaka 860, 8 valjev in 60 konjev.

Motor je veljal za izredno uglajen pogonski agregat z malo tresljaji, sposoben zagotavljati znatne pospeške približno dvema tonama težkemu vozilu in dosegati hitrosti do 110 kilometrov na uro. Napreden zavorni sistem z vakuumskim ojačevalnikom je vozniku olajšal zaviranje, med instrumenti na armaturi pa je vgrajen tudi merilnik vzdolžnega naklona vozila, ki je vozniku »svetoval«, kdaj naj uporabi menjalnik in izbere eno izmed treh prestav.

Ker je bil model namenjen predvsem vožnji lastnikov z voznikom, je mogoče zadnji del potniške kabine ločiti z dvižnim steklom, v tleh zadnjega dela je bilo vgrajeno gretje. Potniki na zadnji sedežni klopi so lahko naslonili noge na dvižni naslon, v potniškem delu kabine pa sta bila tudi dva pomožna zložljiva sedeža, namenjena mlajšim sopotnikom ali pa spremljevalnemu osebju. (mkr/foto Škoda)

 

Delite