Sunroq je izdelek vajencev Škodine poklicne šole

Na Škodini poklicni šoli je postalo že tradicija, da vajenci pokažejo svoje veščine tudi z zasnovo in izdelavo konceptnega vozila, izdelanega na osnovi serijskega modela. Letos so za osnovo izbrali športnega terenca Karoq in nastal je odprti kabriolet – Sunroq.

Ekipa vajencev, starih od 17 do 20 let, je približno osem mesecev delala na projektu, ki so ga poimenovali Sunroq; ime so izbrali preko družbenih kanalov s pomočjo kupcev vozil in prijateljev znamke Škoda. Vajencem iz sedmih različnih poklicnih smeri pa so poleg njihovih mentorjev podporo nudili tudi strokovnjaki s Škodinih področij tehnični razvoj, oblikovanje in proizvodnja.

Veliko posegov na karoseriji
Pri konstruiranju študije Sunroq so vozilu najprej odstranili trdo streho in ojačali karoserijo. Zaradi tega je bilo treba prilagoditi vsa štiri stranska vrata in izdelati popolnoma nov zadnji pokrov. V primerjavi s prtljažnikom, ki ima pri serijskem modelu Karoq 521 litrov prostornine, je Sunroq na ta način dobil še prostornejši prtljažnik.

Poleg tega so zasnovali nove vratne obloge, spremenjen je bil A-stebriček, B-stebriček pa je bil v celoti odstranjen, zaradi česar je bilo potrebno tudi novo vodilo varnostnih pasov neposredno skozi sprednja sedeža.

Spremenjeno karoserijo zaokrožata prilagojena sprednji in zadnji odbijač. Medosna razdalja meri 2.638 milimetrov in je v primerjavi s serijskim modelom ostala nespremenjena, enako velja za dolžino 4.382 milimetrov in širino 1.811 milimetrov. V višino meri Sunroq 1.480 milimetrov.

Kot poudarjajo vajenci, so z lakiranjem v žametno rdeči barvi Sunroqu želeli zagotoviti samozavestno podobo. Zasnova notranjosti v kombinaciji belega in rdečega usnja pa se študiji odlično poda in zagotavlja skladen celostni barvni koncept.

Tudi podrobnosti so pomembne
Vajenci so veliko pozornosti namenili majhnim detajlom, pri čemer so se v prvi vrsti posvetili lučem in osvetlitvi. Svetleče diode od zadaj osvetljujejo vratne kljuke in kolesna ohišja. S sprednjega in zadnjega odbijača ter z vseh vrat se na asfalt projicirajo diskretno osvetljeni Škodini logotipi, še en logotip pa se projicira na tla pred odprtim prtljažnikom.

Za pogon modela Sunroq skrbi štirivaljni motor 1,5 TSI. Bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem zaradi spremenjenega motornega krmiljenja zdaj razvije moč 120 kW (163 KM) in navor 279 Nm. Škoda Sunroq tako doseže končno hitrost 195 km/h, za pospešek od 0 do 100 km/h pa porabi 8,6 sekunde.

Športni videz je tudi zasluga 20-palčnih aluminijastih platišč Vega. Blažilniki iz Škode Octavie RS zagotavljajo 50 milimetrov nižjo lego karoserije, spremenjen izpušni sistem pa poleg tega ustvarja še bolj športen zvok motorja.

Od leta 2014 dalje vsako leto novo vozilo
Vajenci iz Škodine poklicne šole v Mladi Boleslav vsako leto, od 2014 dalje, izdelajo konceptno vozilo. Začelo se je z dvosedežno različico Škode Citigo, leta 2015 je sledila pick-up izvedba Škode Fabie. Potem so izdelali kupejevsko različico Škode Rapid Spaceback, leta 2017 pa na podlagi Škode Citigo še električni buggy. (mkr/foto Škoda)

Carsten Brandes, vodja Škodine akademije, je dodal: »Rezultat tega projektnega dela potrjuje visoko kakovost izobraževalnega programa na naši Škodini poklicni šoli. Dobro se vidi, s kako visoko strokovnostjo so naši vajenci delali na tem projektu in kako so se z vsem srcem posvetili študiji Sunroq.«

 

Vajenci Škodine poklicne šole so na konceptnem vozilu Sunroq, ki temelji na serijskem modelu Karoq, delali osem mesecev.

 

Delite