TAM 6500 BVL ni bil zgolj prototip

V letošnjem letu začenjamo v reviji Mehanik in voznik z rubriko Legendarni vozniki, v kateri bomo na dveh straneh prinašali zgodbe, ki so jih posamezniki v svojih dolgih karierah doživeli za volani. Prva takšna legenda je pokojni Janko Štrbenk, ki je z dizelskim virusom okužil našega novinarja, Emila Šterbenka; zapis boste lahko prebrali v prvi letošnji številki. Kratek čas je Janko pri Viatorju na Prevaljah vozil TAM-a 6500 BVL.

TAM 6500 BVL je fantomski kamion, za katerega se po forumih sprašujejo, če so sploh kdaj kakšnega naredili. So! Po podatkih letopisov proizvajalcev cestnih motornih vozil Jugoslavije so med leti 1966 in 1970 izdelali 184 teh polpriklopnikov – od tega 5 s prekucnikom (podatke pridobil Miroslav Milutinović, UIA Beograd). Po zapisu iz glasila Vesti iz TAM iz 27. maja 1964 so model 6.500 BVL javnosti predstavili na Beograjskem sejmu tehnike 1964.

Na TAM-ovem razstavnem prostoru je novi vlačilec požel daleč največje zanimanje, predstavljen pa je bil tudi v strokovnih revijah. Leta 1965 niso izdelali nobenega primerka, tako da se je proizvodnja začela leto pozneje. Izdelavo kabine so zaupali ljubljanski Avtomontaži, zaboja pa kočevskemu ITAS-u.

Na Prevaljah mali vlačilec med vozniki ni bil najbolj priljubljen, ker je imel velik tovorni prostor, veliko nosilnost (12 ton) in šibak motor (92 kW/125 KM). Prazno vozilo je tehtalo dobrih 8 ton, tako da se je ob polno naloženem kamionu voznik z dvajsetimi tonami in s klanci velikokrat moral boriti s polnim plinom v 1. prestavi.

Tomaž Herman, ki je tiste čase že delal na Viatorju, kasneje pa postal mojster in v pokoj šel iz Koraturja, je o BVL-ju povedal: »Seveda se ga spomnim, bil je zelen z belo streho in dobili smo ga konec šestdesetih let. Ko smo kasneje nabavili Scanie 110, so ga vozniki preimenovali v Malo Scanio. Tudi ni bilo prav veliko kandidatov, ki bi ga želeli voziti. Motor velikosti in teži vozila še zdaleč ni bil dorasel. Kasneje smo namesto TAM-ovega vgradili Mercedesov pogonski stroj (iz modela 1213), a je bil zgolj 5 konjev močnejši, prav tako le s petstopenjskim menjalnikom, tako da se situacija ni nič kaj popravila. S kamionom smo nehali voziti, ko so tovorni del podjetja prestavili v Ljubljano; če se prav spomnim, je bilo to pred letom 1980«. (emi/foto TAM)

TAM BVL na testni vožnji (iz promocijske brošure).
Delite