Porsche Taycan na vrtni zabavi z veliko konji

Porsche je na znani gorski preizkušnji Hill Run v Goodwoodu na štartno mesto prvič pripeljal električni športni avtomobil. Ta premiera je del Porschejeve trojne predstavitvene vožnje, na kateri bo Taycan bo v treh tednih opravil tri nastope na treh celinah.

V Goodwoodu je prototip s štarta odpeljal z grafiko zastave Združenega kraljestva na strehi in voznikom Markom Webbrom za volanom. “Noro, kakšen razmah moči ima Taycan,” je dejal dolgoletni voznik formule 1. “Pred dvema letoma sem tukaj nastopil s Porschejem 911 GT2 RS. Zato sem že vedel, da sta pomembni moč in vlečna sila. Ampak tako kot Taycan – čeprav je še prototip – pospešuje iz mirovanja in iz ovinkov, je res impresivno celo za čistokrvnega motošportnika, kot sem jaz,” je povedal Webber.

Pred enim tednom je Taycan vozil kitajski dirkač Li Čao. Udeleženec pokala Porsche Carrera Cup Asia je odlično odpeljal predstavitvene kroge na zahtevnem poligonu za preizkušanje vodljivosti Porsche Experience Centra (PEC) v Šanghaju. Tovarniški voznik Neel Jani pa bo Taycan vozil v okviru finala sezone prvenstva ABB FIA Formula E, ki bo 13. in 14. julija 2019 v New Yorku, ZDA. Z obiskom Kitajske, Velike Britanije in ZDA bo Porsche pokril nekatere od največjih trgov svojega športnega avtomobila z izključno električnim pogonom.

Taycan bo predstavljen septembra, na trg pa bo prišel konec leta. Tipični porschejevski cilji modela s štirikolesnim pogonom in več kot 600 KM so bili športna nastavitev za dirkalne karakteristike, večkratno pospeševanje in funkcionalni doseg za vsakodnevno uporabo. 800-voltna arhitektura vozila omogoča kratke čase polnjenja. Litij-ionska baterija bo imela kapaciteto približno 90 kWh.

Voznik: Mark Webber
Motošportni profesionalec Mark Webber (42) se je nazadnje kot Porschejev tovarniški voznik udeležil svetovnega vzdržljivostnega prvenstva zveze FIA in je na njem v razredu LMP1 vozil Porsche 919 Hybrid. Novembra 2015 je Avstralec skupaj s Timom Bernhardom in Brendonom Hartleyem zmagal na svetovnem prvenstvu voznikov. Od leta 2002 do 2013 je Webber tekmoval v formuli 1. Impresivna bilanca tega obdobja: 215 tekem, 9 zmag, 42 uvrstitev na stopničke, 13 prvih štartnih mest in 19 najhitrejših krogov. Od novembra 2016 je Mark Webber ambasador znamke Porsche.

Proga: Goodwood Hill Climb
Britanski časopis Sunday Times je legendarno gorsko dirko v okviru prireditve Festival of Speed označil kot mešanico Velike nagrade Monaka in kraljevega konjeniškega dogodka Royal Ascot. Posebno prireditev v Zahodnem Sussexu na jugu Anglije vsako leto obišče skoraj 200.000 ljubiteljev motošporta. 1,87 kilometra dolga proga je ozka, neravna in zavarovana z balami sena, za voznike in vozila pa predstavlja pravi izziv. Vodi skozi park posestva Goodwood House, katerega lastnik je Charles Henry Gordon-Lennox, 11. vojvoda richmondski. Britanski motošportni navdušenec je prireditev Goodwood Festival of Speed prvič organiziral leta 1993. (mpo/foto Porsche)

Delite