Toyota Hilux GR Sport s širšim kolotekom

Toyota najavlja še popolnejšo različico legendarnega poltovornjaka, s širšim kolotekom, izboljšanim vzmetenjem in krmiljenjem. Za pogon različice Hilux GR Sport Wide Tread bo skrbel 2,8-litrski motor z močjo 204 KM in 500 Nm navora.

Hilux GR Sport Wide Tread je nastal na podlagi uspehov na reliju Dakar in še dodatno utrjuje sloves nepremagljivega poltovornjaka, katerega zgodovina se je začela že daljnega leta 1968.
Kot poudarjajo pri izdelovalcu različica z dvojno kabino ponuja učinkovito mešanico izboljšanega krmiljenja in stabilnosti. Ponaša se z nosilnostjo 1000 kg, vlečno zmogljivostjo 3500 kg in mogočnim videzom, s katerimi izstopa iz množice.

Kot razkriva že njegovo ime, je Hilux GR Sport Wide Tread na obeh oseh zasnovan z razširjenima kolotekoma – sprednja os je širša za 140 mm, zadnja pa za 155 mm. To omogoča bolj samozavestno vožnjo v neugodnih vremenskih ali cestnih razmerah, vozilo pa je bolj stabilno in se manj nagiba.

Dodatne izboljšave in optimizacije poskrbijo za zanesljivejšo vožnjo, bolj učinkovito vzmetenje in zavore ter nižjo stopnjo hrupa in vibracij. Novo različico poganja preizkušen 2,8-litrski motor, ki je bil predstavljen že leta 2020. Agregat, ki je do zadnje podrobnosti usklajen s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, zmore 204 konjske moči (150 kW) in 500 Nm navora.

Prepoznavnost na prvi pogled
Hilux GR Sport Wide Tread odlikuje izrazito dinamično-agilni videz, ki z vseh zornih kotov izžareva mogočnost. Atraktivnost videza še poudarjajo rdeče vzmeti in enocevno vzmetenje, ki je na sprednjih kolesih zasnovano v rdeči, na zadnjih pa v črni barvi. Na zadnjem delu avtomobila izstopajo tudi poudarjeni blatniki s črno obrobo.

Izrazito športni videz soustvarjajo nova 43,18-centimetrska (17-palčna) platišča v črni barvi, ki skupaj z rdečimi zavornimi čeljustmi ponujajo atraktiven kontrast. A funkcija novih platišč ni zgolj estetska, saj sta zaradi njih doseženi tudi nižja teža in boljša aerodinamika vozila.

Novo različico odlikujejo še številni drugi detajli, med katerimi izstopajo mrežasta sprednja maska s klasičnim logotipom znamke Toyota ter stranski stopnici, ogledala in kljuke na vratih, ki so zasnovane v črni barvi. Oblikovno celoto zunanjosti zaokrožajo sprednja podložna plošča v srebrni barvi, črn zadnji odbijač in zaščitni znaki GR SPORT.

Posebnosti v potniški kabini
Hilux GR Sport Wide Tread po mnenju oblikovalcev tudi v notranjosti prinaša več vozniškega vznemirjenja in športne praktičnosti. Črna monokromatska tematika je združena z drznimi detajli v rdeči barvi, ki izražajo značaj GR SPORT. Med drugim so v rdeči barvi izvedeni tudi varnostni pasovi.

Voznik bo lahko užival v udobju ogrevanega volanskega obroča. Na voljo je tudi možnost ročnega prestavljanja z uporabo ročic, ki sta nameščeni ob volanskem obroču. Športno izkušnjo dopolnjujeta tudi aluminijasti športni stopalki. Sedeži so oblečeni v kombinacijo perforiranega usnja in semiša s srebrnimi šivi. S svojo športno zasnovo omogočajo izjemno udobje in odličen oprijem ter hkrati zmanjšujejo učinek drsenja, ko na potnike delujejo večje bočne sile.

Tehnične izboljšave za še boljše rezultate
Poltovornjak Hilux je že od nekdaj znan po svojih zmogljivostih in zanesljivosti, ki mu omogočajo, da se samozavestno spopade z vsakim izzivom in še tako zahtevnim terenom.
Pri novem modelu se je vstopni kot z 29 povečal na 30 stopinj, kar skupaj z 20 milimetrov večjo oddaljenostjo od tal še izboljšuje njegove terenske zmogljivosti. Svoje pripomoreta tudi razširjena koloteka – na sprednji osi je širši za 140 mm, na zadnji pa za 155 mm.

Hilux GR SPORT Wide Tread se ponaša tudi z izrazito izboljšano aerodinamiko, ki temelji na brezkompromisnem pristopu nove strukture zračne zavese. Povsem nova je tudi funkcionalna zasnova sprednjega odbijača, ki optimizira učinkovitost upora in zmanjšuje turbulence.

Bolj tekočo vožnjo po zahtevnem terenu omogočajo številne namenske posodobitve, ki poenostavljajo upravljanje in izboljšujejo stabilnost vozila. Enocevno vzmetenje zagotavlja boljše blaženje in hitrejši odziv v težkih razmerah. Vse skupaj se izraža v boljšem, varnejšem in bolj samozavestnem krmarjenju po valovitih in neravnih površinah.

Nova 43,18-centimetrska (17-palčna) platišča so občutno lažja in so opremljena s pnevmatikami za vse terene, ki zagotavljajo boljši oprijem v vseh voznih razmerah. Izboljšan je tudi zavorni sistem, saj je velikost sprednjih diskov s 16 povečana na 17 palcev, na zadnjih kolesih pa so nameščeni novi 15-palčni diski, ki nadomeščajo bobnaste zavore.

Vozniki bodo lahko svojo željo po pustolovščinah in raziskovanju na nekaterih trgih potešili že marca 2023, ko bo Hilux GR Sport Wide Tread pripeljal v prve prodajne salone. (mpo/foto Toyota)

Delite