Toyota je predstavila rešitev, kako pregnati tatove vozil

Toyotini inženirji so predstavili idejo, ki bi lahko pomagala v boju proti tatovom vozil.

Gre za eno tistih rešitev, kjer si marsikdo reče: »Pa kako se nisem tega že jaz spomnil?« Japonci namreč nameravajo svoje avtomobile opremiti s solzivcem, ki bi se aktiviral, ko računalnik in senzorji zaznajo »nepooblaščen zagon motorja«.

Ideja je za zdaj v fazi potrditve patenta. Dejansko gre za aplikacijo, s pomočjo katere bi lahko s solzivcem pregnali nepridiprava, z njo pa bi bilo mogoče tudi na daljavo odišaviti vozilo.

Sistem bo povezan s pametnim telefonom uporabnika vozila, aktiviral pa bo določen vonj glede na to, kdo bo vstopil v avto, pri čemer spletna stran Carscoops navaja tudi možnost odišavljenja vozila, ko potniki izstopijo; na ta način se osveži notranjost in preženejo morebitne neprijetne vonjave. Kot že rečeno, v primeru, da bi motor poskusil zagnati tat, bi sistem aktiviral solzivec ter tako preprečil krajo vozila.

Rešitev se zdi vsekakor zanimiva, čeprav se hkrati odpirajo številna vprašanja v zvezi s sprožitvijo solzivca, a v vsakem primeru bo znano šele čez nekaj časa, če bo sistem dejansko dobil prostor v Toyotinih vozilih. (pfi/foto Toyota)

Delite