Toyota Mirai razkriva pogon na vodik

Toyota Deutschland je za prikaz delovanja pogonskega sistema v modelu Mirai naročila prerez vozila, ki povsem razgali notranjost in jasno predstavi posamezne komponente sistema ter proces pridobivanja elektrike iz vodika, za pogon električnega motorja.

Razgaljeno vozilo bodo za promocijo uporabljali posamezni trgovci znamke v Nemčiji, nato pa se bo preselilo v stalno zbirko Toyote v mestu Köln.

Osrednja elementa pogonskega agregata Toyote Mirai sta električni sinhroni motor in sklop 370 gorivnih celic v katerih s kemijsko reakcijo nastaja iz vodika elektrika. Vodik je shranjen v dveh petkilogramskih visokotlačnih rezervoarjih, ki ju je mogoče napolniti v nekaj minutah.

Toyota rezervoarje izdeluje sama, v prerezu vozila pa si je mogoče ogledati celoten ustroj rezervoarjev, vključno z vsemi senzorji, ki bdijo nad vodikom napolnjenim s tlakom 700 barov. S pomočjo LED-trakov je prikazan tudi pretok vode in kisika v gorivno celico, ter pretok energije iz gorivne celice v elektromotor. Po zaslugi prereza pa je dobro viden tudi ustroj 1,6 kWh nikelj-hidridne akumulatorske baterije. (mkr/foto Toyota Deutschland)

 

 

Več podrobnosti o prerezu Toyotinega modela Mirai lahko preberete v reviji Mehanik in voznik (julij-avgust 2020).

Delite