Toyota Mirai za papeža Frančiška

Papež Frančišek je v zadnjem času v dar dobil kar nekaj dragih avtomobilov. Večino od njih so prodali na dražbah, izkupiček pa podarili v dobrodelne namene. A posebej zanj prirejeno različico modela Mirai, ki ga poganjajo gorivne celice, čaka drugačna usoda.

Toyota je dve tovrstni vozili izdelala za papežev obisk na Japonskem, novembra lani. Sedaj pa so enega izmed dveh primerkov dostavili v Evropo za potrebe v Vatikanu. Okolju prijaznejši “papa mobil” s pogonom na elektriko, ki jo proizvajajo gorivne celice iz vodika, temelji na modelu Mirai prve generacije, ki so ga predelali, tako da ima na zadnjem koncu avtomobila poseben oder s sedežem, s katerega papež lahko pozdravlja množico.

V dolžino meri 5,1 metra, poseben oder za papeža skupno višino poveča za 1,2 metra na 2,7 metra. Vozilo ima skoraj 550 kilometrov dosega, do 100 km/h pospeši v 9,6 sekunde, njegove edine emisije pa so le kapljice vode. V primerjavi s prejšnjimi “papa mobili” predelani Mirai ne bo imel klasične 360-stopinjske zaščite iz neprebojnega pleksistekla.

Papež Frančišek, ki je znan po svoji dobrodelnosti in tudi hudomušnem smislu za humor, je to lastnost komentiral takole: »Pri mojih letih se kakšna večja škoda tako ali tako ne more zgoditi!« (mpo/foto Toyota)

Delite