Toyota napoveduje nove motorje na platformi TNGA

Toyota je na novi avtomobilski platformi TNGA (Toyota New Global Architecture) zasnovala nov štirivaljni dvolitrski motor, ki bo v naslednjih petih letih povsem prevladal v njenih avtomobilih, saj naj bi leta 2022 imelo kar 70 odstotkov Toyotinih avtomobilov (tudi Lexus) vgrajen ta pogonski agregat.

Proizvajalec trdi, da nov motor bistveno bolje izkorišča energijo za svoje delovanje kot njegov predhodnik iz leta 2015. Motorju je dodan bodisi šeststopenjski ročni menjalnik ali pa avtomatski menjalnik CVT, lahko pa poganja tudi vsa štiri kolesa.

Štirivaljni sesalni motor sicer nima izrazitih karakteristik: doseže 169 KM in ima 205 Nm navora (pri 4.800 vrt/min), ko pa je povezan s hibridnim pogonom, pa mu zmanjšajo moč na 143 KM in na 180 Nm navora. Prvič so uporabili štirikolesni pogon, ko se pogonska moč variabilno razporeja tudi na zadnja kolesa. Tudi če je pogon hibriden, se del motorne zmogljivosti prenaša na zadnjo os, ki sicer lahko uporablja samo električni pogon. (jpe/foto Toyota)

 

 

Več o novih motorjih boste lahko prebrali v reviji Mehanik in voznik št. 140 (marec/april 2018), ki izide v drugi polovici meseca aprila 2018.

Delite