Toyota prevzela tovarno v Kolinu na Češkem

Nekdanja tovarna Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) se je preimenovala v Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, potem ko je Toyota Motor Europe s 1. januarjem 2021 pridobila 100-odstotno lastništvo.

V tovarni Kolin so od leta 2005 izdelovali model segmenta A s tremi imeni, Toyota Aygo, Peugeot 108 in Citroën C1. V TMMCZ bodo v prihodnosti še naprej izdelovali tudi ta dva modela znamk Peugeot in Citroën. Tovarna, v kateri je zaposlenih več kot 3500 delavcev, velja za največjega zaposlovalca v regiji Kolin.

Toyota je v posodobitev in širitev proizvodnih zmogljivosti investirala več kot 4 milijarde čeških kron (približno 153 milijonov evrov). S temi investicijami so tovarno prilagodili potrebam proizvodnje vozil na osnovi platforme TNGA, s čimer je omogočena tudi izdelava novega Yarisa, ki se bo tukaj začela v drugi polovici leta 2021.

“Od danes je ta tovarna del skupine Toyota. To pomeni, da ima Toyota na različnih koncih Evrope sedaj 8 tovarn. Zaradi izjemnega zanimanja za nove avtomobile znamke Toyota bomo ob koncu februarja uvedli tudi tretjo delovno izmeno. Naša tovarna velja za eno izmed največjih izvoznic v Češki republiki, hkrati pa že vrsto let sodeluje tudi z verigo drugih čeških izdelovalcev avtomobilskih sestavnih delov,” je povedal predsednik uprave tovarne Koreatsu Aoki.

“Toyota tudi s tovarno TMMCZ izkazuje zavezanost svoji dolgoletni filozofiji, da naj bodo avtomobili proizvajani tam, kjer se prodajajo in uporabljajo. Tovarna TMMCZ je sedaj opremljena za izdelovanje hibridnih vozil in vozil na osnovi platforme TNGA, kar je ena izmed naših temeljnih strategij v Evropi,” pa je poudaril Dr. Johan van Zyl, predsednik uprave in direktor Toyota Motor Europe. (mpo/foto Toyota)

Toyota bo v tovarni izdelovala modela Aygo in Yaris.
Delite