Toyota Yaris Cross za urbano džunglo

Toyota je robatemu članu družine Yaris pripela oznako športnega terenca, v katerem so združili izkušnje pri snovanju mestnih avtomobilov in bogato izročilo športnih terencev znamke Toyota.

Yaris Cross je drugi model znamke Toyota zasnovan na podlagi platforme GA-B, odlikujejo pa ga višja oddaljenost od tal, pametni štirikolesni pogon in zadnja različica hibridnega pogona japonske znamke z bogato tradicijo ponudbe hibridov.

Razvili in zasnovali so ga v Evropi, izdelovali ga bodo v Franciji, letno pa naj bi izdelali več kot 150.000 primerkov. Po letošnji pomladanski uradni premieri, pa bo moral novinec na uradni začetek prodaje še vseeno počakati do leta 2021.

Pravi hibrid, pravi športni terenec
Yaris Cross bo poganjala četrta generacija hibridnega pogona znamke Toyota, ki jo odlikujejo zmogljivosti in energijska učinkovitost. Novi 1,5-litrski trivaljni bencinski motor Atkinsonoevega cikla z močjo 116 KM je zasnovan tako, da zmanjšuje trenje in mehanske izgube, hkrati pa optimizira hitrost izgorevanja. Rezultat sta visok navor pri nizki hitrosti in izjemna energijska učinkovitost. 

Športni terenec za urbane avanture
Podobno kot pri kombilimuzinski različici modela Yaris medosna razdalja pri modelu Yaris Cross znaša 2560 mm. Skupna dolžina 4.180 milimetrov je zaradi 60 milimetrov daljšega sprednjega previsa in 180 daljšega zadnjega previsa za 240 mm daljša od klasične različice, kar se izraža v večji prostornosti potniške kabine. Oddaljenost od tal je za 30 mm višja, 1.560 milimetrov visok in 1.765 milimetrov širok avtomobil pa je za 90 mm višji in za 20 mm širši od manj robatega sorodnika.

Pametni štirikolesni pogon
Ena temeljnih značilnosti, ki v primerjavi z nekaterimi ključnimi tekmeci novi model Yaris Cross definira kot avtentičnega športnega terenca, je pametni štirikolesni pogon. Štirikolesni AWD-i zagotavlja dodatno stabilnost in oprijem pri vsakodnevni vožnji ter tudi v slabih voznih razmerah in na slabih voznih površinah. Elektronski sistem je precej bolj kompakten in lažji kot mehanski štirikolesni pogon.

Sistem pri speljevanju in pospeševanju navor usmerja na zadnjo os. Pri normalni vožnji pa avtomobil poganja sprednji pogon. V trenutku, ko sistem zazna slabši oprijem, se samodejno vklopi štirikolesni pogon. Ta scenarij se na primer zgodi na mehkem makadamu, v močnem dežju, na zasneženi cesti ali na peščeni podlagi. (mpo/foto Toyota)

ProEXR File Description
=Attributes=
channels (chlist)
compression (compression): Zip16
dataWindow (box2i): [0, 0, 5077, 3624]
displayWindow (box2i): [0, 0, 5077, 3624]
lineOrder (lineOrder): Increasing Y
pixelAspectRatio (float): 1
screenWindowCenter (v2f): [0, 0]
screenWindowWidth (float): 1
type (string): “scanlineimage”
=Channels=
B (half)
G (half)
R (half)
Delite