Toyotin Highlander prvič tudi v Evropi

Highlander, ki bo na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom, je največji hibridni športni terenec znamke Toyota.

 Tokrat bo prvič na voljo tudi v Evropi, kjer bo okrepil paleto športnih terencev znamke Toyota, ki jo sestavljajo RAV4, C-HR in prihajajoči Yaris Cross.

Desetletja izkušenj
Pri Toyoti s ponosom poudarjajo, da je znamka pionir hibridne tehnologije. Na tem področju ima že 23 let izkušenj. V tem času so proizvedli 9 različnih hibridnih modelov in razvili štiri generacije hibridnega pogonskega sklopa. Skupno pa so prodali že več kot 15 milijonov vozil na hibridni pogon.

Na podlagi teh bogatih izkušenj in legendarne kakovosti, zanesljivosti in vzdržljivosti vozil znamke Toyota je nastal tudi novi Highlander. Zasnovan je na platformi GA-K, ki vsebuje vse glavne značilnosti športnih terencev Toyota.

Štirikolesni pogon za sedem potnikov
Highlander je tako po besedah prestavnikov Toyote udoben, varen, prijazen do okolja in zmogljiv športni terenec, dolg 4.950 milimetrov. V potniški kabini je prostora za sedem potnikov, druga sedežna vrsta je vzdolžno pomična. Prtljažnik ima 658 litrov prostornine.

Opremljen je s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i. Vozilo poganja četrta generacija hibridnega pogonskega sklopa z močjo 244 KM. Združuje 2,5-litrski bencinski motor Atkinsonovega cikla, ki poganja sprednji kolesi, in elektromotor, ki poganja zadnji kolesi. Električna energija je shranjena v nikelj-metalni hibridni bateriji.

Voznik lahko izbira med štirimi načini vožnje eco, normal, sport in trail. Vsi štirje načini so uporabni, tudi ko vozilo deluje na električni pogon.

Novi Highlander je opremljen z najnovejšo generacijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense. Vanj so vključene tehnologije, ki povečujejo varnost in pomagajo pri preprečevanju trkov v različnih prometnih situacijah.

Prodaja novega modela Toyota Highlander Hybrid se bo na evropskih trgih začela na začetku leta 2021. V Slovenijo predvidoma prispe v prvem kvartalu novega leta. (mpo/foto Toyota)

Delite