Microlino je sodobna električna različica legende

Microlino, vozilce v obliki jajčastega mehurčka, je bil prvič predstavljen v začetku leta 2016; gre za posodobljeno – elektrificirano različico mini vozila iz petdesetih let, BMW Isette. Po nekaj oblikovnih popravkih na zahtevo Evropske unije so pričeli z izdelavo in prvi primerki naj bi bili na voljo že konec letošnjega leta.

Približno deset let, v času od srede petdesetih do srede šestdesetih let prejšnjega stoletja, je bila Isetta znana kot elegantno malo vozilo z izjemno nizko porabo goriva, zavoljo svoje velikosti pa se je odlično znašla na evropskih ulicah. Nekaj deset let pozneje je ta »mehurček« služil kot navdih oblikovalcu Wimu Outboterju, ki je zaslužen za to, da je Isetta dobila sodobno podobo in s tem tudi novo ime – Microlino.

Zdaj, več kot dve leti pozneje in po več tisoč prednaročilih, ki čakajo, da bo izdelana prva serija, so končno dobili potrjeno homologacijo s strani EU, s tem pa so lahko tudi razkrili nadaljnje načrte glede izdelave Microlina.

Manjši kot avto, a večji kot motocikel
Končna različica Microlina meri v dolžino 2,4 metra, brez baterije in potnika tehta 450 kg ter doseže najvišjo hitrost 90 km/h. Odvisno od velikosti baterije ima lahko vozilo doseg 120 ali 200 kilometrov, s pomočjo običajne vtičnice pa ga je mogoče ponovno napolniti v samo štirih urah.

V podjetju so sprva upali, da bodo prvi modeli na ceste zapeljali že v začetku leta 2018, a zaradi sprememb pri obliki je prišlo do zamika začetka prodaje. Zamudo so pojasnili v pisnem obvestilu: “Razlog za zakasnitev je posebna oblika Microlina; za homologacijo prednjih vrat smo porabili več časa, kot smo sprva načrtovali. Poleg tega smo pred začetkom proizvodnje najprej želeli dobiti povratne informacije. ”

Sodobno zasnovan malček za dostopno ceno
Od začetne napovedi so javnosti razkrili še nekaj podrobnosti, kot je serijska odstranljiva streha in okrogel zaslon na dotik na osrednjem delu armaturne plošče.
Osnovna cena za Microlino se je od prvotne napovedi v letu 2016 malce spremenila; ta čas velja, da naj bi vozilce stalo približno 12.000 evrov. Nekaj prvih Microlinov iz prednaročil bo odpremljenih v Švico že konec leta 2018, nemški navdušenci pa bodo lahko sedli za njegov volan v začetku prihodnjega leta. (pfi/foto Microlino)

 

Delite