Tudi Škoda vozi v smer elektrifikacije pogonov

Škoda Auto bo letos pri dveh modelih uvedla električni pogon in na Češkem aktivno sodelovala pri vzpostavljanju ustrezne infrastrukture za polnjenje.

Leta 2018 je češki avtomobilski proizvajalec v izgradnjo interne električne infrastrukture na svoji matični lokaciji v Mladi Boleslavi vložil 3,4 milijona evrov. Za lastno testno obratovanje pa že uporabljajo več kot 300 polnilnih točk.

Sedaj pa so najavili tudi načrte za prihodnost, saj nameravajo do leta 2025 zagotoviti okrog 32 milijonov evrov za vzpostavitev interne polnilne infrastrukture s skoraj 7.000 polnilnimi točkami na lokacijah svojih čeških tovarn ter v njihovi okolici. Polnilni stebrički bodo na voljo predvsem zaposlenim pri češkem avtomobilskem proizvajalcu.

V letošnjem letu bo Škoda Auto na trg pripeljala prve modele z elektrificiranim pogonom. Začeli bodo s popolnoma električno izvedbo modela Škoda Citigo, temu pa bo sledila Škoda Superb s priključno-hibridnim pogonom.

Leta 2020 se bo začela prodajati serijska različica študije Škoda Vision iV, ki so jo pred kratkim predstavili na ženevskem avtomobilskem salonu. Škoda Auto bo v naslednjih štirih letih v okviru Strategije 2025 v razvoj električnih vozil in nove mobilnostne storitve investirala dve milijardi evrov. Gre za največji investicijski program v zgodovini Škode Auto. (mpo/foto Škoda)

Delite