V Kragujevcu so izdelali že pol milijona Fiatov 500L

S tekočega traku v tovarni v srbskem Kragujevcu je zapeljal polmilijonti avtomobil Fiat 500L. Jubilejni avtomobil je 500L Cross 1,6 MultiJet z 88 kW (120 KM) v oranžni barvi Sicilia s črno streho. Model je bil na trgu prvič predstavljen leta 2012, leta 2017 pa je dobil osveženo podobo.

V letu 2017 je Fiat 500L na evropskem trgu dosegel približno 22-odstotni tržni delež v razredu, v Italiji pa je ta presegel 52 odstotkov, k čemur sta pripomogli novi različici Cross in City Cross, ki so ju predstavili lani.

Pri Fiatu pa so zadovoljni tudi s prodajo v prvem mesecu letošnjega leta; v Evropi se je od lanskega januarja povečala za pet odstotkov, v Italiji pa je tržni delež v razredu presegel 50 odstotkov.

500L je trenutno na voljo v treh različicah: Cross z videzom križanca ima za 25 milimetrov večjo oddaljenost od tal in novi gumb za izbiro načina vožnje, Urban je namenjen tistim, ki se največ vozijo po mestu, različica Wagon pa je na voljo s sedmimi sedeži. Ponudbo zaokrožata 500L City Cross, mestni križanec, in posebna serija 500L Mirror s tehnologijo Uconnect Link, ki zajema 7-palčni zaslon na dotik ter podpira sistema Apple CarPlay in Android Auto.

Tovarno v Kragujevcu so po treh letih intenzivnega dela popolnoma prenovili prav za proizvodnjo modela 500L. Odprli so jo aprila 2012, za posodobitev infrastrukture, prenovo stavb in novih proizvodnih oddelkov ter postavitev sodobne strojne in proizvodne opreme pa so namenili milijardo evrov. Kot so še poudarili pri proizvajalcu, je kragujevška tovarna danes med najnaprednejšimi tovarnami FCA na svetu. (pfi/foto Fiat)

Delite