V ZDA električna vozila ne bodo več neslišna

Električna in hibridna vozila v Ameriki imajo čas do septembra leta 2020, da se prilagodijo novemu zakonu ameriškega ministrstva za promet, to pa pomeni, da ne smejo biti več neslišna.

Kot zapoveduje zakon, morajo »tihi avtomobili« na ameriških cestah oddajati nek zvok, in sicer z namenom, da nase opozorijo druge udeležence v prometu, še posebej pešce, kolesarje in slabovidne ljudi. Avtomobili, kot sta Teslin Model 3 ali Nissan Leaf, bodo morali oddajati umetni zvok do hitrosti 30 km/h, poroča Insurance Journal. Nad omenjeno hitrostjo vozilo že samo tvori dovolj glasen zvok, k čemur prispevajo pnevmatike, upor zraka in drugi dejavniki.

Kot ocenjujejo, bo ta odločitev proizvajalce avtomobilov letno stala dodatnih 40 milijonov dolarjev, kolikor bo znašal strošek vgradnje dodatne opreme v obliki vodotesnih zvočnikov in generatorjev zvoka.

Po drugi strani pa naj bi se znatno zmanjšalo število prometnih nesreč, kar prinaša na letni ravni prihranek do 320 milijonov dolarjev. Kot so pokazale raziskave, namreč obstaja za kar 19 % večja verjetnost, da bo v pešca trčilo hibridno oziroma električno vozilo kot tisto s klasičnim pogonom. (pfi/foto Nissan)

 

Na avtomobilskem Motor Showu v Tokiu je Nissan že predstavil zvok, s katerim bodo električni avtomobili opozarjali pešce, ne bodo pa jih motili. “Zvok smo razvili zaradi varnosti pešcev, pa tudi zato, ker hočemo, da imajo Nissanovi električni avtomobili karakterističen zvok, ki se prilega naši avtomobilski znamki, izraža samozavest in poudarja naš položaj na trgu električnih avtomobilov”, so v Tokiu razlagali Nissanovi predstavniki. Zvok, ki so mu dali naziv canto, se prilagaja pospeševanju, zaviranju in vzvratni vožnji avtomobila.

 

Več o zvoku električnih vozil lahko preberete v reviji Mehanik in voznik št. 139 (januar/februar 2018).

 

Delite