Van Hool z vodikom v Nemčijo

Belgijski izdelovalec avtobusov Van Hool je prve avtobuse, ki za pogon uporabljajo elektriko, pridobljeno v gorivnih celicah s pretvorbo vodika, izdelal že leta 2005 za ameriški trg, evropskemu kupcu pa so prvi avtobus na vodik izročili dve leti kasneje.

Do zdaj so za kupce izdelali 53 avtobusov s pogonom na gorivne celice, zdaj pa so dobili iz Nemčije naročilo za kar 40 vodikovih avtobusov. Trideset tovrstnih avtobusov je naročilo podjetje za regionalne prevoze iz Kölna, kjer od leta 2014 dalje že uporabljajo dva avtobusa na vodik, deset 12-metrskih avtobusov z dvema osema pa mesto Wuppertal. Nakup je podprlo nemško ministrstvo za promet, prvi avtobusi iz tega naročila pa bodo začeli v Nemčiji voziti v začetku prihodnjega leta.

V Kölnu že od leta 2014 dalje uporabljajo dva avtobusa z gorivnimi celicami na vodik, ki proizvajajo električno energijo za pogonski elektromotor.

Van Hoolov avtobus A330 ima rezervoarje za 38,2 kg vodika, ki ga uporabljajo gorivne celice za pridobivanje električne energije, s pridobljeno električno energijo pa avtobus lahko prevozi 350 km dolgo pot. Električno energijo uporablja pogonski Siemensov elektromotor z močjo 210 kW (285 KM), gorivne celice pa dobavlja kanadsko podjetje Ballard Power System. (jpe/Foto Van Hool)

 

 

Delite