Velika prenova za Volkswagen T-Cross

Volkswagen je predstavil prve podatke in fotografije novega T Crossa. Vozilo bo kupcem na voljo s prenovljeno obliko, bogatejšo serijsko opremo, novimi tehnološkimi rešitvami in novo, visokokakovostno zasnovo notranjosti. Predprodaja se bo začela v četrtem četrtletju leta 2023.

Po podatkih izdelovalca se je T-Cross v štirih letih povzpel na vrh segmenta kompaktnih SUV-jev. Zanj se je odločilo že okrog 1,2 milijona ljudi. T-Cross, ki je zunaj Evrope na voljo tudi kot Tacqua in Taigun, je s povprečno 300.000 izdelanimi primerki letno trenutno eden globalno najuspešnejših Volkswagnovih modelov.

Od zunaj je T-Cross takoj prepoznaven po novi obliki sprednjega in zadnjega dela. Vanju so integrirani novi LED-žarometi in dnevne LED-luči ter zadnje LED-luči. Volkswagen je poleg tega razvil tudi povsem nove matrične LED-žaromete IQ.LIGHT, ki so prvič na voljo za model T-Cross.

Ponudbena paleta je bogatejša za tri nove, sveže barve: to so univerzalna “grozdno rumena” (športna živo rumena), “prozorno modra, kovinska” (elegantna, prijetna svetlo modra) in “kraljevo rdeča, kovinska” (jasna, sijoča rdeča).

Osrednji element v notranjosti novega T-Crossa je prostostoječi zaslon infotainment sistema. Diagonala serijskega zaslona na dotik meri 20,3 cm (8,0 palca); pri boljši izvedbi zaslona pa diagonala meri 23,4 cm (9,2 palca). Poleg tega bodo odslej vse različice štirivratnega petsedežnika serijsko opremljene z digitalnimi instrumenti.

Zadnjo sedežno klop je mogoče vzdolžno premikati za 140 mm, prostornina prtljažnika pa je od 385 do 455 litrov. Ob podrti zadnji klopi je prostornina prtljažnika do stropa 1.281 litrov. Volkswagen je znatno povečal tudi oporno obremenitev T-Crossa: s 55 kg se je zvišala na 75 kg. Z dodatnimi 20 kg se poveča največja masa, s katero lahko od zgoraj obremenite snemljivo vlečno kljuko (dodatna oprema). Po eni strani to pomeni, da ima novi T Cross več rezerve za vleko težje prikolice. Hkrati pa se poveča največja dovoljena masa koles, ki jih lahko prevažate na nosilcu, nameščenem na vlečno kljuko, kar je še posebej pomembno za transport e-koles.

Nove modele T-Cross bodo poganjali znani, učinkoviti Volkswagnovi motorji TSI. Predprodaja bo stekla v četrtem četrtletju leta 2023, v trgovske salone pa bo novi model zapeljal v prvem četrtletju leta 2024. (mpo/foto Volkswagen)

Delite