Volkswagen Buggy se vrača z elektriko

Volkswagen bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil študijo v slogu legendarnega Buggyja, ki se je v 60. in 70. letih vozil po ameriških plažah.

V začetku marca bo avtomobilski koncern iz nemškega Wolfsburga predstavil prvo popolnoma električno izvedbo novega Buggyja. Študija, ki izhaja iz popularnega ameriškega Buggyja za na plažo, temelji na modularni platformi za električni pogon (MEB) in je po besedah konstruktorjev dokaz, kako vsestranska je ta nova platforma.

»Buggy je več kot avto. Je življenjski občutek v obliki avtomobila. To odraža tudi novi ID. BUGGY, ki kaže, kakšna je videti sodobna in ne retro interpretacija takšnega klasičnega modela in pred¬vsem, kako emocionalna je lahko električna mobilnost,« je povedal Klaus Bischoff, glavni oblikovalec pri znamki Volkswagen.

Konceptna zasnova popolnoma električnega Buggyja se zgleduje po zgodovinskih vzornikih iz Kalifornije: takrat jim je za osnovo služila Hroščeva šasija, danes pa v tej vlogi podobno prilagodljivo nastopa platforma MEB. Kot se spodobi za čistokrvni Buggy, je nova interpretacija brez trde strehe in klasičnih vrat. Pri celostni podobi prevladujejo prostostoječa kolesa s terenskimi pnevmatikami in odprta stranska pragova.

Nova študija na osnovi MEB dokazuje, da platforma za popolnoma električne avtomobile ni uporabna samo za volumenske modele. Modularna platforma za električni pogon ima potencial, enako kot pred desetletji Hroščeva platforma, da na njej nastanejo tudi posamezni maloserijski modeli.

Zgodovina t. i. avtomobilov za zabavo, opremljenih s Volkswagnovo tehniko, je dolga: od kabrioletskega Hrošča, posebnih in specialnih karoserijskih izvedb izdelovalcev Hebmüller in Rometsch, pa do povsem odprtih različic, kot je bil Meyers-Manx Buggy – na Hroščevi osnovi so več desetletij nastajale kreativne in deloma ekskluzivne specialne rešitve. Do 80. let prejšnjega stoletja je bilo na svetu izdelanih okrog 250.000 individualnih maloserijskih ali unikatnih vozil.

Najnovejši unikat, študija popolnoma električnega Buggyja, bo premiero doživela na 89. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi od 7. do 17. marca 2019). (mpo/foto Volkswagen)

Delite