Volkswagen Golf – vse najboljše za 45 let!

Legendarni Volkswagnov model Golf praznuje 45. rojstni dan; v skoraj pol stoletja prisotnosti na trgu so kupcem predali že več kot 35 milijonov primerkov.

Najmnožičnejši Volkswagnov model poznajo številni kupci na različnih celinah, njegov domači teren pa je seveda Evropa, kjer je pogost pojav na cestah in ga poznajo številne generacije kupcev. Za uradni datum začetka izdelave vozil prve generacije velja 29. marec 1974, ko so s proizvodnih trakov tovarne v Wolfsburgu zapeljali prvi primerki, namenjeni kupcem.

Pri Volkswagnu priznavajo, da si tedaj niso predstavljali, da bo Golf presegel celo sloves legendarnega Hrošča in ga močno prehitel tudi po številu izdelanih primerkov. Sedem generacij modela je uspešno osvajalo kupce in kot poudarjajo predstavniki nemškega avtomobilskega velikana, je Golf s svojim uspehom močno pripomogel tudi k rasti koncerna ter premagovanju tehnoloških mejnikov.

Model, ki je moral zapeljati v dobro zvožene kolesnice Hrošča, je po sedmih generacijah še vedno ključni model znamke, ponudba različic pa je močno večja kot pred skoraj pol stoletja. Golf kupcem ne ponuja le izbire med različnimi barvami, ravnmi opreme in paleto motorjev, ampak tudi med različnimi karoserijskimi izvedbami in povsem novimi pogonskimi sklopi ter naprednimi tehnologijami. (mpo/foto Volkswagen)

Volkswagen Golf I

29. marec 1974 – uradni začetek proizvodnje v Wolfsburgu
8. julij 1974 – uradni začetek prodaje pri trgovcih
5. avgust 1974 – prve predaje vozil kupcem

Tri ali petvratna kombilimuzina
Pet sedežev v potniški kabini, prtljažnik s prostornino 300 litrov, zložljiva zadnja klop
Bencinski 1,1-litrski štirivaljni motor z močjo 37 kW / 50 KM
Dizelski 1,5-litrski štirivaljni motor z močjo 51 kW / 70 KM
Prednji pogon, štiristopenjski ročni menjalnik
Najvišja hitrost z bencinskim motorjem 140 km/h
Najvišja hitrost z dizelskim motorjem 160 km/h
Ravni opreme pri bencinskem motorju Golf in Golf L
Ravni opreme pri dizelskem motorju Golf S in Golf LS

Delite