Volkswagen Golf želi utrditi sloves legende

Volkswagen je že ob mednarodni predstavitvi modela poudaril, da želijo na novo definirati razred, ki ga na domačem nemškem, pa tudi katerem drugem trgu imenujejo kar Golfov razred. Glede na približno 35 milijonov izdelanih primerkov takšno pojmovanje seveda ni presenetljivo. Z najnovejšo različico pa namerava Volkswagen uspešno tradicijo modela še nadgraditi.

Pri osmi generaciji poudarjajo, da je digitalizirana, povezana, sposobna predvidevanja, inovativno elektrificirana in zasnovana za intuitivno upravljanje. S petimi hibridnimi različicami elektrificira razred kompaktnih avtomobilov; digitalna arhitektura njegove notranjosti omogoča novo dimenzijo intuitivnega upravljanja; asistirana vožnja je mogoča pri hitrosti do 210 km/h; kot prvi Volkswagen uporablja inteligenco masovnih podatkov iz prometa – to omogoča komunikacija Car2X – in tako voznika že vnaprej opozarja na morebitne nevarnosti.

Na slovenskem trgu so ob začetku prodaje na voljo tri različice z bencinskim motorjem in dve z dizelskim. Cenovna lestvica se uradno sicer začenja pri 19.974 evrih za model 1.0 TSI, ki pa bo na voljo v drugi polovici leta. Za najcenejšo med tremi z 1,5-litrskim motorjem TSI pa bo treba odšteti 22.659 evrov in cenejšo izmed dveh 2,0-litrskih TDI 24.320 evrov. 

Čeprav novi Golf deluje nižji, bolj razpotegnjen in dinamičen, so ohranili kompaktne zunanje mere. V dolžino meri 4.284 mm, v širino 1.789 mm in v višino 1.456 mm. Medosna razdalja znaša 2.636 mm. Da pa so bili vsi deli karoserije na novo oblikovani in preizkušeni v vetrovniku, razkrije pogled na aerodinamične vrednosti: čelna površina se je zmanjšala na 2,21 m2, količnik zračnega upora (cx) pa na 0,275.

Digitalna revolucija v notranjosti
V potniški kabini prevladuje digitalni svet. Novi instrumenti in spletni digitalni sistemi se na osi zlijejo v digitalno armaturno ploščo; upravljalni sklopi s tipkami na dotik in drsniki na dotik izpopolnjujejo ta digitalni svet novega Golfa. Ponudbo informacijske opreme dopolnjuje opcijski sistem projiciranja na vetrobransko steklo.

Volkswagen izkorišča vse možnosti ter z uporabo digitalnih upravljalnih elementov in prikazov notranjost povzdiguje na novo raven interakcije med človekom in strojem. Sistemi niso povezani le med seboj, temveč prek enote OCU (Onboard Connectivity Unit) tudi s svetom zunaj Golfa. Serijski povezovalni modul OCU (Onboard Connectivity Unit) z integrirano eSIM-kartico se poveže s spletnimi funkcijami in storitvami We Connect in We Connect Plus.

Zaradi internetne povezave postane navigacija interaktivna, saj se uporabniku vzdolž poti avtomatsko prikazujejo shranjeni posebni cilji skupaj z informacijami – npr. telefonsko številko za rezervacijo mize v restavraciji prek pametnega telefona in Bluetooth vmesnika. Poleg tega lahko posamezen voznik digitalizirano zaslonsko okolje v veliki meri personalizira in ga tako prilagodi svojemu osebnemu okusu.

Asistirana vožnja za več varnosti
Osmi Golf v kompaktnem razredu postavlja nova merila na področju funkcij za asistirano vožnjo: sistem Travel Assist, prvič na svetu uporabljen v modelu kompaktnega razreda, omogoča, da vozilo pri hitrosti do 210 km/h po avtocestah vozi asistirano, brez obračanja volana, dodajanja plina in zaviranja. Posebno na daljših razdaljah to občutno pripomore k udobju in varnosti.

Novi Golf se kot prvi Volkswagen poleg tega tudi serijsko povezuje z okolico: funkcija Car2X uporablja informacije drugih vozil v radiju do 800 metrov in signale prometne infrastrukture, da voznika opozori in ta opozorila posreduje tudi drugim vozilom, opremljenim s komunikacijo Car2X.

Osem novih pogonskih različic
TSI, TDI, TGI, eTSI, eHybrid. Ponudba motorjev za novi Golf vključuje bencinske (TSI), dizelske (TDI), plinske (CNG), blage hibridne (eTSI) in priključne hibridne pogone (eHybrid). Vsi bencinski in dizelski motorji delujejo po sistemu direktnega vbrizgavanja in s turbopolnilnikom. Razpon moči bo po uvedbi vseh različic motorjev znašal od 81 kW/110 KM do več kot 221 kW/300 KM.

V programu je na voljo trivaljni bencinski motor z močjo 81 kW/110 KM ter dva štirivaljna dizelska motorja z močjo 85 kW/115 KM oz. 110 kW/150 KM. Nov motor TSI ima med drugim zaradi inovativnega Millerjevega postopka zgorevanja posebno nizko porabo in emisije.

Novost pri motorjih TDI: Volkswagen s tehnologijo “twindosing” – novim načinom dvojnega vbrizgavanja aditiva AdBlue – občutno zmanjšuje emisije dušikovih oksidov (NOX). Prihranek goriva pri novem TDI je v primerjavi s predhodnikom 17-odstoten.

Trije motorji eTSI in dva motorja eHybrid. Novi Golf bo kot prvi Volkswagen že takoj omogočal izbiro med petimi hibridnimi pogoni. 48-voltna tehno¬logija se tako pri Volkswagnu predstavlja prvič: 48-voltni jermenski zagonski alternator, 48-voltna litij-ionska baterija in najnovejša generacija učinkovitih motorjev TSI so tu kot eTSI povezani v nov blagi hibridni pogon. Volkswagen bo za Golf ponudil tri različno močne izvedbe motorja eTSI: 81 kW/110 KM, 96 kW/130 KM in 110 kW/150 KM.

Poleg tega bo osma generacija Golfa na voljo z dvema priključnohibridnima pogonoma: nova učinkovita izvedba tega pogona eHybrid bo imela moč 150 kW/204 KM, posebno športno zasnovana, izpopolnjena izvedba GTE pa moč 180 kW/245 KM.

Nadgrajena tehnološka platforma MQB
Z osmo generacijo Golfa se premierno predstavlja tudi najnovejša izvedba modularne prečne platforme (MQB). Golf je zato po mnenju predstavnikov nemškega koncerna mnogo več kot le modelska serija. Volkswagnov svetovni uspeh in vzpon družbe Volkswagen AG na vodilno mesto med proizvajalci avtomobilov sta neposredno povezana z Golfom.

Leta 2012 je bil Golf namreč prvi Volkswagnov model, ki je bil izdelan na tehnološko prilagodljivi platformi MQB, ki je temelj za Volkswagnove svetovne uspešnice. Mednje sodijo Passat, ameriška Jetta in kitajska modela Lavida in Sagitar. Poleg njih pa še najuspešnejši SUV-ji, kot so Tiguan, T-Roc in ameriški model Atlas, katerih MQB-zasnova izvira iz Golfa.

Samo leta 2018 je proizvodnja Volkswagnovih modelov na platformi MQB daleč presegla število 3,4 milijona primerkov. Leta 2018 je bilo na ravni celotnega koncerna na platformi MQB izdelanih pribl. 5,1 milijona vozil (vseh znamk skupaj). Vsi ti modeli bodo imeli korist od novih inovacij osmega Golfa – ta je namreč začetni model in pionir modularne prečne platforme naslednjega desetletja. (mpo/foto Volkswagen)

Delite