Volkswagen I.D. Buzz tudi v daljši različici

Volkswagen je predstavil še podaljšano izvedbo povsem električnega modela I.D. Buzz. Prve sedemsedežnike bodo kupcem predali v začetku prihodnjega leta. Z dolžino skoraj pet metrov in do sedmimi sedeži veliki ID. Buzz povečuje nabor možnosti uporabe. Dodatna dolžina omogoča dodaten prostor za tretjo sedežno vrsto, za še večji prtljažni prostor, za novo, večjo baterijo s kapaciteto 85 kWh (neto) in s tem še daljši doseg. Pozimi bo za boljšo učinkovitost skrbela nova toplotna črpalka.

Poleg tega bo ID. Buzz na trg prišel opremljen s prav tako novim elektromotorjem z močjo 210 kW (286 KM). Veliki ID. Za leto 2024 pa napovedujejo tudi različico GTX s štirikolesnim pogonom z močjo 250 kW (339 KM).  Neto kapaciteta serijske baterije znaša 77 kWh (bruto: 82 kWh). Velika baterija se tako od 10 do 80 odstotkov napolni v samo 25 minutah. Doma in na polnilnih mestih z izmeničnim tokom (AC) se baterija praviloma polni z močjo 11 kW.

Med dodatne novosti električnega VW kombija sodijo projicirni sistem, izpopolnjeni infotainment sistem naslednje generacije in prek pametnega telefona daljinsko upravljano parkiranje. Novo zasnovano visokotehnološko panoramsko strešno okno – največje v kateremkoli Volkswagnovem modelu – medtem obuja spomine na legendarni ‘Samba bus’ iz 50. let prejšnjega stoletja.

Dizajn modela ID. Buzz s podaljšano medosno razdaljo je nastal vzporedno z različico z normalno dolžino. Normalna različica  je dolga 4.712 mm, daljša različica pa meri 4.962 mm. Dodatna dolžina nastane zaradi medosne razdalje, ki je povečana z 2.989 na 3.239 mm. Gledano od strani se dodatnih 250 mm razdeli na 192 mm širša drsna vrata ter 58 mm daljša predela med C-stebričkoma in zadnjima kolesoma. Oba modela v širino brez zunanjih ogledal merita 1.985 mm, glede na opremo pa sta visoka do 1.927 mm. Količnik zračnega upora je odličen za kombi in znaša 0,29.

Glede na konfiguracijo je daljši ID. Buzz mogoče uporabljati kot 5-sedežnik (2/3), 6-sedežnik (2/2/2 – z enojnimi sedeži in nasloni za roke v drugi sedežni vrsti) ter kot 7-sedežnik (2/3/2). Sovoznikov sedež, zunanja sedeža v drugi sedežni vrsti ter sedeža v tretji sedežni vrsti so serijsko opremljeni s pritrdišči ISOFIX in Top Tether.

Pri konfiguraciji s petimi sedeži je pri natovorjenosti do zgornjega roba naslonjal v daljši različici na voljo prostornina 1.340 litrov, pri krajši 1.121 litrov. Če je veliki ID. Buzz natovorjen do zadnjega dela prve sedežne vrste, pa se prostornina poveča na do 2.469 litrov.  Tudi če je v vozilu sedem potnikov, je za tretjo sedežno vrsto v ID. Buzzu še vedno na voljo 306 litrov prostora. (mpo/foto Volkswagen)

Delite