Volkswagen ID.5 je novi električni SUV-coupe

Volkswagen je predstavil novinca iz družine ID s katerim želi privabiti kupce, ki so jim všeč križanci SUV-jev in kupejev, z električnim pogonom in napredno tehnologijo.

Električni SUV-coupé ima namreč novo programsko opremo ID.Software 3.0, ki med drugim prinaša izboljšano zmogljivost polnjenja in glasovno upravljanje. Hkrati omogoča posodobitve in namestitev dodatnih funkcij prek brezžične povezave.

Volkswagnov prvi električni SUV-coupé temelji, kot vsi modeli ID., na Volkswagnovi modularni platformi za električna vozila (MEB), na trg pa naj bi prišel leta 2022.

Pri 4,599 milimetrov dolgem modelu ID.5 bo za pogon skrbel elektromotor v zadku. Pri 4.582 milimetrov dolgem modelu ID.5 GTX pa bosta dva elektromotorja, eden na sprednji in eden na zadnji premi, zagotavljala štirikolesni pogon.

Vsi motorji za ID.5 uporabljajo veliko baterijo, prilagojeno za dolge razdalje. Električni SUV-coupé se prek standardnega kabla Mode 3 tudi na poti lahko polni z izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kW. Na hitri polnilni postaji lahko moč polnjenja standardno znaša do 135 kW.

Nizek količnik zračnega upora 0,26 (ID.5) oz. 0,27 (ID.5 GTX) pripomore k večji učinkovitosti in dosegu. K temu prispeva tudi usmernik zraka, integriran v aerodinamično oblikovan pokrov prtljažnika z velikim kotom odpiranja. Za optimalno strujanje zraka se električne žaluzije za hladilni zrak v sprednjem delu vozila odprejo šele, ko je to potrebno.

Kljub kupejevski obliki ima ID.5 zadaj le 12 mm manj prostora za glavo kot Volkswagen ID.4. Dolga medosna razdalja 2.766 mm omogoča notranjo prostornost, podobno tisti v SUV-jih višjih razredov. Prostornina prtljažnika znaša do 549 litrov.

Z modeloma ID.5 in ID.5 GTX Volkswagen vstopa v nov tržni segment in tako v okviru strategije ACCELERATE pospešuje svojo električno ofenzivo v vse avtomobilske razrede. Do leta 2030 naj bi vsaj 70 odstotkov Volkswagnove prodaje v Evropi predstavljali izključno električni avtomobili, kar pomeni več kot milijon vozil. (mpo/foto Volkswagen)

Delite