Volkswagen ID.7 se predstavlja na sejmu CES

Volkswagen je na sejmu zabavne in uporabne elektronike (CES) v Las Vegasu (ZDA) predstavil svojo prvo popolnoma električno limuzino na osnovi modularne platforme za električni pogon (MEB) s pametno maskirno preobleko.

Edinstvena tehnologija z večplastnim lakiranjem omogoča, da deli vozila zasijejo. Deluje interaktivno in simbolizira naslednji korak digitalizacije prihodnjega vrhunskega modela družine ID. Študija ID. AERO3, ki je bila najprej predstavljena na Kitajskem je že ponudila prvi vpogled v novi model – ta pa predstavlja aerodinamičen oblikovalski slog in omogoča doseg do 700 kilometrov (WLTP).

Maskirni koncept je interaktiven
Inteligenca novega ID.7 je tista, ki na poseben način poskrbi za vidnost Volkswagna na sejmu CES v Las Vegasu. Zamaskirana limuzina je opremljena z digitalnim maskirnim dizajnom z edinstvenim lakiranjem vozila, zaradi katerega ID.7 interaktivno zasije. Nanesenih je bilo 40 plasti barve, ki so izmenično prevodne in izolativne. Pod najbolj zgornjo plastjo laka je nameščenih 22 ločeno upravljanih delov vozila, ki so elektrificirani, da lahko zasijejo (elektroluminiscenca). Ko je vse to povezano z avdiosistemom, ritem glasbe postane viden tako, da posamezna območja zasvetijo.

QR-kode na pokrovu motornega prostora in na obeh stranskih delih predstavljajo vmesnik med fizičnim in digitalnim svetom. Celotna maskirna zasnova nadaljuje s tematiko QR-kode in tako zakriva obrise prihodnjega serijskega vozila.

Aerodinamičen dizajn in prostorna notranjost
ID.7 slogovno sledi oblikovalskemu slogu popolnoma električne modelske družine ID. Oblikovno zasnovo limuzine zaznamujeta aerodinamično oblikovana sprednji in strešni del, ki prispevata k manjši porabi energije in večjemu dosegu. Aerodinamične prezračevalne šobe na sprednjem delu vozila zračni tok načrtno usmerjajo ob straneh vozila proti zadku. Tako ustvarjajo zračno zaveso, ki umirja zračni tok ob straneh vozila. Padajoča streha poskrbi, da ID.7 dosega zelo dober količnik zračnega upora.

Tako kot vsi modeli družine ID. tudi ID.7 temelji na platformi MEB iz koncerna Volkswagen. Prednosti modularne platforme s kratkimi previsi in dolgo medosno razdaljo (2,97 m) se kažejo v notranjosti vozila. Pri ID.7 je rezultat značaj limuzine luksuznega razreda z velikim občutkom prostornosti.

Že 500.000 avtomobilov na osnovi platforme MEB
Volkswagen z novo limuzino ID.7 svojo uspešno popolnoma električno družino ID. širi v volumenskem segmentu višjega srednjega razreda in s strategijo Accelerate spodbuja svojo električno ofenzivo. Prvi mejnik je Volkswagen že dosegel. Od predaje vozila prvemu kupcu modela ID.3 septembra 2020 je Volkswagen prek svojih hčerinskih družb po vsem svetu strankam predal 500.000 vozil družine ID. – kljub še naprej napetim razmeram na področju oskrbe in okoli eno leto prej kot načrtovano.

Po modelih ID.34, ID.45, ID.5 in ID.66 (samo na Kitajskem) ter novem ID. Buzzu7, bo ID.7 skupno šesti model družine ID. in je po modelu ID.4 drugi svetovni avtomobil znamke Volkswagen na osnovi platforme MEB. Električna limuzina bo na prodaj na treh glavnih trgih – na Kitajskem, v Evropi in Severni Ameriki. ID.7 za evropski trg bodo izdelovali v Volkswagnovi tovarni v Emdnu. Po modelu ID.4 je to drugi model na osnovi platforme MEB, ki ga proizvajajo v Emdnu. (mpo/foto VW)

Delite