Volkswagen ID. Aero je povsem električna štirivratna limuzina

Volkswagen s spletno svetovno premiero modela ID. Aero na Kitajskem nakazuje naslednjega člana družine ID. Študija popolnoma električne, štirivratne limuzine je perspektiva serijskega modela, razvitega posebej za kitajski trg. Konstruktorji izpostavljajo odlično aerodinamiko, elegantno obliko in veliko prostornost. Serijski model, ki bo nastal na podlagi študije, naj bi bil na kitajskem trgu na voljo v dveh različicah.

Svetovni avtomobil za nov tržni segment
Volkswagen bo s prihodnjo serijsko različico modela ID. Aero razširil svojo uspešno družino ID. v volumenskem segmentu višjega srednjega razreda in pospešil svojo električno ofenzivo v okviru hišne razvojne strategije Accelerate. Tako kot na kitajskem avtomobilskem trgu bo znamka Volkswagen tudi v drugih prodajnih regijah po svetu kmalu ponudila popolnoma električno limuzino višjega srednjega razreda. Ustrezni serijski model za Severno Ameriko in Evropo bo predstavljen leta 2023. Nato bodo v Volkswagnovi tovarni v Emdnu začeli proizvajati serijsko različico modela ID. Aero za evropski in severnoameriški trg.

Po modelih ID.3, ID.4, ID.5 in ID.6 ter ID. Buzz bo prihodnja serijska različica modela ID. Aero postala že šesti član družine ID.

Zunanja oblika – čista aerodinamika
Študija ID. Aero po besedah konstruktorjev združuje aerodinamične lastnosti in veliko prostornost. Slogovno sledi oblikovalskim genom družine ID. in kot vsi modeli iz družine ID. temelji na Volkswagnovi modularni platformi za električna vozila (MEB). Zaradi prostorsko varčne namestitve visokonapetostne baterije v dnu vozila ponuja skoraj pet metrov dolgi ID. Aero prostorno notranjost z značajem limuzine luksuznega razreda. 

Zračni tok načrtno obteka aerodinamično optimalno oblikovana sprednji in strešni del. Prav tako ni klasičnih vratnih kljuk, ki povečujejo zračni upor. Namesto tega ima ID. Aero osvetljene površine na dotik, ki ob dotiku odprejo vrata. K zmanjšanju zračnega upora prispeva tudi oblikovna zasnova platišč. Po vzoru turbine oblikovana platišča so stično poravnana z ohišji koles in skorajda nimajo površin, ki bi lahko ovirale zračni tok. Učinkovite aerodinamične lastnosti omogočajo, da količnik zračnega upora znaša le 0,23.

Učinkovite aerodinamične lastnosti omogočajo, da količnik zračnega upora znaša le 0,23.

Doseg do 620 kilometrov
Popolnoma električna limuzina ima zmogljivo litij-ionsko baterijo z neto energijsko vrednostjo 77 kWh. Zaradi učinkovitosti pogonskega sistema in zelo dobrih aerodinamičnih lastnosti omogoča ID. Aero doseg za dolge razdalje, do 620 kilometrov (WLTP).

Tako kot vsi modeli družine ID., tudi ID. Aero temelji na Volkswagnovi modularni platformi za električna vozila (MEB).

 

 

Delite