Volkswagnov pick-up Tanoak za ameriške kupce

Čeprav je prodaja poltovornjakov (pick-upov) na ameriškem trgu donosen posel, saj je po teh vozilih povpraševanje stalno in veliko, pa evropski Volkswagen, ki na tem trgu proda veliko avtomobilov, za ameriške kupce doslej ni pripravil nobenega pick-upa.

Tudi ko je začel izdelovati terenski poltovornjak Amarok, so ga namreč prodajali le v Južni Ameriki, v Evropi in Aziji, ne pa tudi v ZDA. Zdaj si očitno želijo popraviti to »napako« z zelo ameriškim poltovornjakom, saj so v Združenih državah Amerike predstavili prototip večjega in robatejšega sorodnika Amaroka, ki so mu dali ime Tanoak. Ime so si sposodili pri drevesih s pacifiške obale, ki zrastejo tudi do višine 45 metrov.

Kot osnovo za srednjevelikega pick-upa so uporabili športnega terenca Atlasa, razvitega za ameriški trg. Uporabili so tudi njegov 3,6-litrski motor V6, ki brez turbinskega polnilnika zmore 206 kW (280 KM) moči in 350 Nm navora, ter dodali osemstopenjski samodejni menjalnik. Tanoak ima štirikolesni pogon 4motion, za slabše terene je vgrajen tudi reduktor.

Celotno vozilo je dolgo 5,44 metra, za dvojno kabino (pet potnikov) je nameščen 1,63 metra dolg tovorni prostor, visok 53 cm. Vozilo je bolj dvignjeno od tal kot športni terenec. Spredaj in zadaj ima posebno oblikovane led luči.

Ali ga v serijski podobi res nameravajo ponuditi kupcem in kdaj naj bi ga začeli izdelovati, še niso razkrili, v primeru serijske izdelave pa bo nedvomno prišel s tovarniških trakov v ameriški Chattanoogi. (jpe/foto Volkswagen)

 

Delite