Volkswagnova California praznuje 30 let

Minevajo tri desetletja od predstavitve prve Californie, ki je začela graditi legendo o Volkswagnovem potovalnem bivalniku.

California je namreč uporaben vsestranski kompromis za vse, ki si želijo imeti bivalnik, dejansko primeren tudi za vsakdanjo rabo, ki nudi več udobja kot šotor, več mobilnosti kot prikolica in se po uporabnosti približa večji bivalnikom.

V treh desetletjih so izdelali več kot 157.500 primerkov vozila, ki je lahko bivalnik za krajša in daljša potovanja ali pa enoprostorsko vozilo za vsakdanje dogodivščine. Vse štiri generacije imajo že od samega začetka nekaj skupnega: dvižno streho, pod katero se skriva udoben šotor na skoraj dveh metrih višine.

Ostajajo zvesti zasnovi prve generacije 
Pri Volkswagnu Gospodarska vozila poudarjajo, da je tehnologija sicer z vsako generacijo opazno napredovala, kljub temu pa so pri zasnovi ostali zvesti zasnovi prve Californie. Del te zasnove je dejstvo, da California zaradi svoje sorazmerno kompaktne in s tem funkcionalne površine ponuja učinkovito izrabo prostora. Do potankosti premišljeni detajli v avtodomu pa so po mnenju konstruktorjev tako bolj podobni detajlom na manjših jadrnicah kot pa lastnostim običajnih, velikih avtodomov.

Kompaktnost navdušuje predvsem tiste uporabnike, ki jih pri proizvajalcu označujejo za popotnike svobodnega duha. Medtem ko lastniki velikih bivalnikov običajno cenijo čim večje udobje in jim vozilo pomeni dom na kolesih, je za pristaše Californie vedno najpomembnejša čim večja svoboda. Svoboda, ki jim omogoča, da so z avtodomom lahko kos tudi najmanjšim potem, ulicam, parkirnim površinam in mestom. Svoboda, da se na vrat na nos odpravijo na pot proti naslednjemu cilju. Svoboda, da lahko vozilo, ustvarjeno za svetovne popotnike, uporabljajo kot enoprostorec, torej kot vsestransko vozilo za vsakdan.

Transporter kot najboljša osnova
Vse generacije Californie temeljijo na modelu Transporter, od modela T1 do trenutnega modela T6. Prve avtodome na osnovi Transporterja so zasnovali izključno zunanji ponudniki. Najbolj znan med njimi je nemški izdelovalec nadgradenj Westfalia, ki je med drugim izdelal avtodom z imenom Joker. V sodelovanju z Westfalio sta nastali tudi prvi generaciji Californie: T3 (1988 do 1990) in T4 (1990 do 2003). Leta 2004 je sledila generacija T5, ki je bila na trgu do leta 2015, ko se je začela prodaja aktualnega modela T6.

California T3 se je premierno predstavila že bolj proti koncu življenjskega cikla tretje generacije Transporterja, zato je izdelava Californie T3 potekala samo tri leta. Tako model T4 kot T5 pa so proizvajali več kot eno desetletje, kar po besedah predstavnikov Volkswagna odraža njun uspeh in izpopolnjene lastnosti.

Zanimivo je tudi dejstvo, da Californie tako rekoč nikoli niso postale navaden rabljen avto, temveč so pogosto ostale v družinski lasti več desetletij in si tako pridobile sloves klasikov svojega časa. V Nemčiji so prvi primerki Californie T3 ravnokar pridobili status starodobnikov in se tako ponašajo s črko “H” na registrski tablici. Tudi prihodnje generacije imajo dobre možnosti, da dosežejo to čast, saj imajo modeli Californie pri marsikom status kultnega vozila, tako kot nekateri posebni modeli športnih avtomobilov in kabrioletov. In ta status je brezčasen. (mkr/foto Volkswagen)

  • California T3 – 1988 do 1990 – generacija z motorjem v zadku
  • California T4 – 1990 do 2003 – prvi model z motorjem spredaj
  • California T5 – 2004 do 2015 – do sedaj najbolje prodajani model
  • California T6 – od 2015 – tehnološko najnaprednejši model

Podrobnejši zapis o treh desetletjih obstoja Volkswagnove Californie boste lahko prebrali v reviji Mehanik in voznik št. 142 (julij/avgust 2018), ki izide v drugi polovici meseca avgusta 2018.

 

Delite