Volvo FH LNG v voznem parku slovenskega podjetja

V Slovenijo sta prispeli prvi tovorni vozili Volvo FH LNG s pogonom na utekočinjen zemeljski plin, ki imata enake zmogljivosti in vozne lastnosti kot drugi modeli FH, a za petino manjši ogljični odtis. V svoj vozni park ju je uvrstilo Podjetje Bizjak Aleksander d.o.o., ki je specializirano za prevoz svežega cvetja z Nizozemske.

Eno izmed temeljnih načel podjetja Volvo Trucks je zavezanost k varovanju okolja in zmanjševanju stopenj emisij, poleg učinkovitih in varčnih dizelsko gnanih vozil pa so pred kratkim predstavili vozilo Volvo FH LNG s pogonom na utekočinjen zemeljski plin.

Vozilo je namenjeno težkim regionalnim prevozom in prevozom na velike razdalje, njegove vozne lastnosti in zmogljivosti pa so povsem enake različicam z dizelskim motorjem. Glavne prednosti Volva FH LNG so manjši vpliv na okolje, do 20 odstotkov manjše emisije ogljikovega dioksida ter nižji stroški za gorivo.

Volvo FH LNG je na voljo v več različicah: kot vlačilec ali šasija s kabino, z motorjem G13C z močjo 420 KM in navorom 2.100 Nm ali močjo 460 KM in navorom 2.300 Nm, samodejnim menjalnikom I-Shift ter konfiguracijo pogona 4×2, 6×2 ali 6×4 ter dosegom do 1.000 km.

Motor G13C temelji na najsodobnejšem Volvovem dizelskem motorju D13K, ki je nadgrajen z inovativnimi rešitvami za delovanje na utekočinjen zemeljski plin. Njegova učinkovitost je povsem enaka, prav tako pa se lahko pohvali z enakimi servisnimi intervali, zmogljivostmi in pregovorno Volvovo zanesljivostjo. Poraba je primerljiva z dizelskimi motorji, a ker je plin običajno cenejši, to pomeni prihranek pri stroških goriva, pa tudi emisije ogljikovega dioksida so za 20 odstotkov manjše. (mpo/foto Volvo Trucks)

Volvo FH LNG s pogonom na utekočinjen zemeljski plin ima enake zmogljivosti in vozne lastnosti kot drugi modeli FH.
Delite